Bilmek istediğin her şeye ulaş

Erol Sürmeli,

Yazılım Geliştirme Uzmanı

Sen bende misin ? Ben mi sende ?

Şubat 2014

Erol Sürmeli

Youtube embed ile bir video klibi sitede paylaşmak yasal mıdır?

MUYAP'ın avukatı diyorsa doğrudur diyen arkadaşlara sesleniyorum. Olmayabilir "Telif Hakları" ile ilgili çok çeşitli görüşler ve yorumlar var. Farklı farklı yorumlanmış pek çok dava var. Youtube'un ve dijital platformların nasıl çalıştığını bilmeyen bir avukatın bu işin içinden sağlık bir şekilde çıkması mümkün değil görüşüme göre.

1) Youtube'a yüklediğiniz videoyu embed edilelbilir veya edilemez diye ayarlamanız mümkün. Anlaşılan o ki bundan pek haberdar değil. Gerekli önlemi almazsan, gidip bu konuda da bir hak talep edemezsin önce sen kendi önlemini alacaksın.

2) Embed edilmiş videonun izlenme sayısı Youtube tarafından hesaba katılıyor ve ödemeler ona göre gerçekleştiriliyor. Reklam yayınlanıyorsa embed edilmiş videonun içerisinde oluşan gelir yine video sahibine aktarılıyor.

Burda bahsedilen olay bana sorarsanız, iki yan yana kafeye gidip MUYAP'ın aynı şarkı için para istemesine benziyor. Yandaki kafede çalan müziğin sesi buraya kadar geliyor. Senin müşterilerin de buraya o müziği dinlemeye geliyor. Yan taraftakinden şimdi bir çantayla para aldım. Sen de bana bir çanta para ver demekten çok da farklı değil.

Embed edilmesin istiyorsan seçeneği var kapatırsın, sen bu seçeneği kapatmana rağmen hala başka bir yolu bulup o videoyu siteye embed ettiyse zaten içeriğini izinsiz kullanıyordur ona göre müdahale de bulunursun.
  • 3 Yanıt
Mart 2013

Erol Sürmeli

Asp.net ile zamanlanmış işlem nasıl yapabiliriz?

Çok basit biçimde statik bir timer kullanabilirsiniz. Timer her 24 saatte bir elapse olacak biçimde ayarlayın. Timer elapse bloğunda ise istediğiniz işlemleri gerçekleştirin.

Hatta Global.asax içinde şu kodları kullanabilirsiniz:

private static Timer FileTimer;

protected void Application_Start(object sender, EventArgs e)
{
     RegisterRoutes(RouteTable.Routes);

     FileTimer = new Timer();
     FileTimer.Interval = 1000 * 60 * 60; //Saat başı
     FileTimer.Elapsed += FileTimer_Elapsed;
}

void FileTimer_Elapsed(object sender, ElapsedEventArgs e)
{
     //Her elapse olduğunda saat sabah 06'mı kontrol et
     if (DateTime.Now.Hour != 6) return;

     //Her gün saat 06'da burası işletilir
     HandleXMLFiles();
}

private void HandleXMLFiles()
{
     //XML dosyası işlemleri
}

Umarım faydalı olur.
  • 2 Yanıt
Nisan 2012

Erol Sürmeli

Skimlinks nedir? Nasıl işler?

Son yorum isinize yarayacak umarim.

vbulletin-turko.com/yabanci-reklam-siste...
  • 1 Yanıt
Ocak 2012

Erol Sürmeli

HttpContext.Current.Response.Redirect(path); şeklinde kullandığım kodda bu hatayı alıyorum: 'Response.Redirect cannot be called in a page callback' Nasıl çözebilirim?

Kodlarını göremediğim için tam olarak net bir şey söyleyememekle birlikte, hatanın kaynağı Response'un sonlandırılmaması olabilir diye düşünüyorum.

Belki şunları deneyebilirsin:


Response.Redirect(path);
Response.End();
//yada
Response.Redirect(path, true);


  • 3 Yanıt
Ocak 2012

Erol Sürmeli

Microsoft JScript runtime error: ASP.NET Ajax client-side framework failed to load. Hatasını alıyorum. Devam Et dersem de bu hata karşıma çıkıyor: Microsoft JScript runtime error: 'Sys' is undefined. Bu hatayı nasıl çözebilirim?

Sorunun kaynağı URL Routing kullanıldığı için ScriptManager'ın kaynak yolunda hata oluşmasıdır. Çözümü şu şekildedir;

Global asax içerisine yazılması gereken kodlar:

Routes.Ignore("{resource}.axd/{*pathInfo}");


WebConfig içerisinde de server.webserver tagları arasında; runAllManagedModulesForAllRequests özelliği true olarak ayarlanmalıdır.

<modules runAllManagedModulesForAllRequests="true">
</modules>

  • 2 Yanıt
Kasım 2011

Erol Sürmeli

CSharp ile Linq sorgusu içeren metodumda geriye interface return edebiliyorum. Fakat eğer geriye bir List return etmem gerektiğinde interface kullandığımda "List(Iaraba)" şeklinde hata oluşuyor. Bu sorunu nasıl bir yöntemle çözebilirim?

Sorunu çözdüm. Bilgi olması açısından aktarayım.
Linq sorgusundan sonra Cast ifadesiyle implement edilecek olan interface'i belirtiyoruz. Yani:

operators = ( o c. o).>();
operators.();

Şeklinde çözüldü.
  • 3 Yanıt
Eylül 2011

Erol Sürmeli

Bazı müzikler size hiç doğrudan etki yaptı mı? Evetse O tüylerinizi diken diken yapan müzikleri bizlerle paylaşır mısınız?

Madonna- La Isla Bonita,

Berlin -Take my breath away

Laura Branigan - Self Control
Grup yorum- Uçurtmayı Vurmasınlar
  • 20 Yanıt
Ağustos 2011

Erol Sürmeli

İntihar etmek kendimizi öldürmek mi? Düşüncelerimizden vazgeçmek onları öldürmek intihar etmek değil mi?

Benliğinden başka çıkarlar uğruna vazgeçmenin manevi anlamda bir intihar olduğuna katılıyorum. Fakat insanın kişisel evrimi sürecinde değiştirdikleri vardır. Bu değişimlerin intihar değil gelişim olduğunu söylemek daha doğru olur.
  • 3 Yanıt
Ağustos 2011

Erol Sürmeli

C Sharp'ta birden fazla sınıftan kalıtım alabilir miyiz?

Türetilemez, ancak hilesi vardır:
public class A {}
public class B : A {}
public class C : B {}

dersen kalıtımı sağlarsın, tabi yapını da bozabilir.

  • 5 Yanıt
Ağustos 2011

Erol Sürmeli

C Sharp'ta const ve static readonly arasındaki farklar nelerdir?

Constant'ın değeri direkt derleme içinde yeralır. program açıldığı anda bellekte yerini almış olur. static ve readonly olan bir değişken ise, uygulama çalıştıktan sonra, içinde bulunduğu class tetiklendiğinde değerini bellek üzerinde alır. static readonly değişkene ilk değer vermeyip, içinde bulunduğu class'ın constructor'ında da değer verebilirsin. ama constant ilk değeri almak zorundadır ve class'ın constructor'ı dahil hiç bir yerde değerini değiştiremezsin.
  • 2 Yanıt
Ağustos 2011

Erol Sürmeli

Kader nedir? Kaderimiz önceden belli ise onu değiştirmeye neden çalışıyoruz? Sevap ve günah bu kadere göre mi? (Bu konuda net bilgisi olan kişiler yazarsa sevinirim.)

Keder, insanların hayatlarında kendi tercihleri dışında gelişen durumları ifade etmekte kullandıkları bir kavram. Gerçekte ne olduğu ve tüm hayatımızın tamamen önceden belirlenip belirlenmediği tartışılagelmiştir.

Eğer kader bizim irademiz dışındaki durumları ifade ediyor ise, bu olsa olsa zamanın bugünden önceki akışını ifade eder. Çünkü kader kavramıyla açıkladığımız olaylar, durumlar hep bugünden önceki zaman dilimlerindeki tercihlerin sonucu ortaya çıkıyorlar. Kader'i değiştirilemeyen bir olgu olarak kabul edebilmemiz için onu zamanın geride bıraktığımız kısmı olduğunu kabul etmemiz gerekir. Ancak bu şekilde irade, din, yaşam anlam kazanmaya başlar.

Bilgisayara her an gelen elektrik akımının onu sürekli çalışır halde tutması gibi insanın hayatı da her an yenilenmektedir. Her an bir önceki andan bağımsız değildir ve bir akış şeklindedir. Bu akışta zamanın geride kalan kısmıdır kader. Bu akışın dolayısıyla kader'in varlığını kabul etmek hayatın gerçek olduğunu ve devam edeceğini, bu akışın sonunda bizi (herkesin tercihlerinin sonucunu aldığı) bir yere götüreceğini ifade eder.

İrademiz, tercihlerimiz hep bugün ve bugünden sonrayla ilgilidir ve zamanın bu kısmındadır bizim yaşam alanımız. Kaderle olan bağımız ise bilgisayarın hafızası gibi zaman akışında her an olup bitenlerin kaydedilmesi ve bir sonraki ana aktarılmasıdır.
  • 4 Yanıt
Ağustos 2011

Erol Sürmeli

Duygularımız, mantığımız ve daha birçok konuda beynimizin esareti altında olduğumuzu düşünüyorum. Bu esaretten kurtulup özgür olabilir miyiz?

Yazılım geliştirme uzmanı olmanı sağlayanın beynin olduğunu düşünürsen,bu esaretten kurtulmak istemezsin sanırım
  • 4 Yanıt
Ağustos 2011

Erol Sürmeli

System.BadImageFormatException: Geçersiz biçimdeki bir program yüklenmek istendi. (HRESULT özel durum döndürdü: 0x8007000B) Hatasını neden alıyor olabilirim?

Sorunu çözdüm. Daha önceden yazılan bir Dll library dosyasını referans olarak eklemiştim. Dll x86 tabanlı bir bilgisayarda yazılmış. Benim bilgisayarım x64 olduğu için uyum sorunu oluyormuş sanırım.(MSDN'de araştırdım bu şekilde bir makale vardı.)Configuration manager'dan "any cpu" olan bölümü "x86" olarak değiştirdim ve sorunum çözüldü teşekkür ederim.
  • 2 Yanıt
Ağustos 2011

Erol Sürmeli

UpdatePanel içerisinde bulunan Textbox'tan girilen HTML kodunu Sql veritabanıma kaydetmek istiyorum ancak Form hiç PostBack olmuyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

FireBug kullanıyor musun? Gönderme butonuna bastığında javascript hatası alıp almadığını incelemeni öneririm. Veya veriyi kendin javascript içerisinde elle göndermeye çalışıyorsan enableEventValidation="false" kullanman da gerekiyor olabilir.
  • 3 Yanıt
Temmuz 2011

Erol Sürmeli

Masonluk hakkında ne düşünüyorsunuz?

Rukiye Koksal (@hindiba_1) hariç kimsenin bir bilgisi yok anlaşılan. Bir inşaat mühendisi olarak tabii ki ben de bu konuyla ilgilendim, araştırdım. Bizde mason diye tabir edilen lonca öncelikle Almanca'da Frei Maurer Bund, İngilizce'de Freemasonry yani özgür duvarcılar loncası oluyor. Bu arkadaşların kökeni inşaat ustalığı yani zamanlarının (1700'lü yıllar) hem mimar, hem mühendis, hem inşaat ustası hem de müteahhidleri. Bu loncanın beş temel prensibi var:
  1. Özgürlük
  2. Eşitlik
  3. Kardeşlik
  4. Hoşgörü
  5. Humanizm

Bu arkadaşlar tüm sosyoekonomik katmanlardan toplanıyorlar ve bir lonca oluşturuyorlar, günümüzün sendikasi gibi bir şey. Tabii orada nasıl çalışacaklarından ne fiyat isteyeceklerine kadar karar veriyorlar. Masonlar dediğimiz gibi mimar mühendisler ve inşaatın nasıl yapılması gerektiği konusunda tecrübeyle edindikleri bir çok bilgiye sahipler ve bu bilgileri loncalarından dışarı çıkartmıyorlar ki, fiyat kıran uyanıklar işe giremesinler. Sırlarını saklamaya da loncaya üye olurken yemin ediyorlar da sırlar bugün herkesin inşaat mühendisliği bölümleri ya da meslek liselerinde öğrenebileceği cinsten. Tabii ki bu arkadaşlar bu kadar organize olup bir de işleri lonca içinde birbirlerine paslayınca beraberce zengin oluyorlar.

Eh para bol olunca sadece parayı depolayıp sıfırlamıyor hayır işleri de yapıyorlar, öğrencilere okumaları için destek oluyorlar ama müspet ilimle uğraştıklarından dinle doğal olarak ilgilenmiyorlar ama ateist olmak ya da herhangi bir dine ne tabi olmak ne de olmamak bir gereklilik mason olmak için. Katolik kilisesi bu arkadaşların kendi prensiplerine de uyduğunu düşünüyor, yani biliyorum kızıyorsunuz ama prensipler her vicdan sahibi insanın sahip olması gereken prensipler. Müslümanlarsa 1974 yılında Mekke'de masonluğun İslam'la bağdaşmadığını açıklıyorlar, neden anlamadım, 5 prensip hala aynı 5 prensip... Bu arkadaşlar tapınak işi dedikleri tören ve toplantılarını yapıyor, birbirlerine işleri nasıl yaptıklarını genellikle de teknik detayları aktarıyorlar. Tapınaklarında aslında önce bir tören yapılıp ardından iş konuşuluyor.

Masonluğa örnek olan bir de eski bir lonca var Taş işcisi kardeşliği denilen bir lonca tarihi 1390'lara dayanıyor.

Tabii ki bu kadar teknik bilgileri ve dayanışmalarıyla zengin olmuş bir loncanın etki ve ilgi alanı genişliyor, aralarına zamanla her meslek grubundan başarılı ve başarılı olabilecek insanları da alıyorlar. Aşağıdaki linklerden yüzyıllara ayrılmış olarak meşhur masonlara bakabilirsiniz.

kaynaklar:
  • 6 Yanıt
Temmuz 2011

Erol Sürmeli

İki tane muhabbet kuşum var. Çok ses çıkarıyorlar hatta susmuyorlar. Bunları nasıl susturabilirim?

Yapacağın en mantıklı şey bir tanesini evden göndermek olacaktır. Yan yana olunca kolay kolay susmazlar. :) Karanlık bir ortam sağlayarak da susmalarını sağlayabilirsiniz.
  • 3 Yanıt
Temmuz 2011

Erol Sürmeli

Çocukken en korktuğunuz şey neydi?

Karanlık
  • 10 Yanıt
Temmuz 2011

Erol Sürmeli

Hiç durmadan içinden kendisiyle konuşan var mı? Ya da bende mi sorun var?

bende hep konuşurum yalnızken sesli bile konuşurum arada

  • 10 Yanıt
Daha fazla göster