2012 yılında Jupiter sürümünü kullanmaya başlayıp Kasım ayından bu yana betasını inceleyip takip ettiğimiz distronun nihayet kararlı sürümüne kavuşmuş olduk. Ubuntu tabanlı bir dağıtım olan ElementaryOS 'un bu kadar uzun bir süre beta olarak kalmasının nedeni Ubuntu 12.04 LTS 'nin çıkmasını bekleyip daha stabil bir ortam sunmaktı sanırım. Ubuntu-based olmasına rağmen aslında pek çok farklılık söz konusu. Mesela bir çok fazlalık atılmış ya da değiştirilmiş. Kendi üretimleri uygulamalar içinde dosya yöneticisi, dock, panel, launcher, email client, adres defteri, müzik oynatıcı/arşivleyici, terminal, vesaire şeklinde giden upuzun bir liste var. Bu uygulamaların hepsi gtk+ ve Vala programlama dilleriyle yazılmış. Bu kadar hızlı bir dağıtım olmasını buna borçlu olduğunu söylüyorlar.
Kullanılan Masaüstü ortamının adı “Pantheon”. Gayet sade ve şık bir masaüstü ortamı. Her ne kadar Mac OS X 'den esinlenilmiş olsa da oldukça temiz bir tasarım ve kullanım zevki katmışlar. En azından benim gibi Ubuntu' daki Unity'i benimseyememişler için cennete düşmek gibi bir şey olmuş. File Manager'ı Mac OS X' deki Finder'ı andırsa da location path bar ve sekme özellikleri ile onun da önüne geçiyor. Masaüstüne ikonlar koyamıyorsunuz. Belki bir çok kişi için bu bir eksiklik ama “Plank” adındaki dock sayesinde ve “Slingshot” adındaki kolay kullanımlı üst menüsü sayesinde zaten buna ihtiyacınız olmuyor. Yalnız bazı şeyler var ki olmazsa olmazlarımız hatta kurulumdan sonra pek çok kişinin nasıl yapacağını bilemediğinden koskoca distrodan vazgeçtiği şeyler... İşte esas konumuz bunları çözmek ve dağıtımın tadını çıkarmak.
Yükleme Sonrasında Yapılması Gerekenler1. Her zaman olduğu gibi hangi distro olursa olsun güncelleme yapmakta fayda görüyorum. Terminali açmak için Ctrl + Alt + T ' ye basmak yeterli... sudo apt-get update & & sudo apt-get upgrade komutunu girip güncellememizi yapıyoruz. 2. Pencerelere dikkat ederseniz “simge durumunda küçült” diye bir buton yok ve “kapat” butonu da sol tarafta düzenlenmiş. Aslında bu durum bizim alışkanlıklarımıza biraz ters düştüğü için hemen istediğimiz gibi düzenleyelim. Bunun için her derdimize deva “Elementary Tweaks” uygulamasını yüklüyoruz. sudo apt-add-repository ppa: versable/elementary-updatesudo apt-get updatesudo apt-get install elementary-tweaks yüklememiz bittikten sonra System Settings içerisinden çalıştırabiliriz.
Elementary Tweaks içerisinde, solda “Appearange” sekmesindeki “Button Layout” seçeneğini “Windows” pozisyonuna getirerek Windows işletim sistemlerindeki gibi ayarlanabilir ya da “Custom” seçilerek altındaki kutucuğa da nasıl istiyorsak o şekildeayarlayabiliriz. Not: “: ” işaretini nereye koyarsanız ona göre butonlar pencerenin solunda ya da sağında kalacaktır. Örneğin; “maximize: minimize, close” yazarsak maximize pencerenin solunda kalacak diğerleri sağ tarafta olacaktır. Kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. 
3. Bize en fazla lazım olan şeyler aslında Java, Flash Player, MP3 codecleri ve bazı fontlar. Neyse ki bunların hepsini tek komut ile karşılıyoruz. sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras“
Sistem Settings” içerisinde “Startup Settings” e baktığımızda default olarak tüm programlar görüntülenemiyorcd /etc/xdg/autostartsudo sed –in-place 's/NoDisplay=true/NoDisplay=false/g' *. Desktop4. Midori Browser kullanıyorsanız ve hala Flash Player ile sıkıntınız varsa aşşağıdaki komutlar işinizi görecektir.
sudo apt-get install flashplugin-installer nspluginwrappersudo nspluginwrapper -i /usr/lib/flashplugin-installer/libflashplayer.sonspluginwrapper -v -a -n -i5. Indicator Synapse wingpanel üzerine çok kullanışlı ve hızlı bir arama motoru ekliyor. Şiddetle tavsiye ederim.
sudo apt-get install indicator-synapse Not: Mouse'u ekranın yukarısına götürüp de tıklamaya üşenirsenizdefault olarak Windows+Alt+Space tuşlarına aynı anda bastığınızda açılır. 6. Buyrun bunlar da hazır pencere temaları;
sudo apt-get install elementary-champagne-themesudo apt-get install elementary-dark-themesudo apt-get install elementary-milk-themesudo apt-get install elementary-blue-themesudo apt-get install elementary-colors-themesudo apt-get install elementary-harvey-themesudo apt-get install elementary-lion-themesudo apt-get install elementary-plastico-themesudo apt-get install elementary-whit-e-theme7. Bunlar da ikon temaları;
sudo apt-get install elementary-nitrux-iconssudo apt-get install elementary-taprevival-iconssudo apt-get install elementary-enumix-utouch-iconssudo apt-get install elementary-elfaenza-iconssudo apt-get install elementary-thirdparty-iconssudo apt-get install elementary-emod-icons
8. Güzel bir Wallpaper koleksiyonu;
sudo apt-get install elementary-wallpaper-collection9. Plank için bir sürü dock temaları;
sudo apt-get install elementary-plank-extrasudo apt-get install elementary-plank-themesBütün temaların ayarlarını
“System Settings > Tweaks” içerisinde değiştirebilirsiniz.
10. Son olarak isterseniz Wingpanel'inizi Slim olanı ile de değiştirebilirsiniz... sudo apt-get install wingpanel-slimyüklemesini yaptıktan sonra
System Settings > Tweaks içerisindeki
Wingpanel Slim sekmesinden görünüm ayarları değiştirilebilir.

Masaüstümden bir görüntü :) Ekranın üst kısmındaki paneller ayrı ayrı hide olabiliyorlar. Alttaki dock ise intelligent hide özelliğine sahip.
Herkese keyifli ve güvenli kullanımlar dilerim.