Bilmek istediğin her şeye ulaş

Resul Genç,

Yazılım Geliştirme Uzmanı

おとなはよんでいま

Ekim 2015

Resul Genç

Asp.NET MVC 4'de refresh sorununu nasıl çözebilirim?

Webformda olduğu gibi AJAX kullanarak. Sayfa refresh olmasın dinamik bir şekilde servise gidip gelsin istiyorsan Ajax kullanman gerekiyor. Bunun ile ilgili bir döküman :codeproject.com/Tips/886473/Implementin...
  • 2 Yanıt
Ağustos 2015

Resul Genç

Web sitem hakkında yazılımcıların düşünceleri nedir?

Ben yazılımcı sayılır mıyım bilmiyorum ama web sitemi önce bir arkadaşıma yaptırmaya karar vermiştim, uzman olduğunu iddia ediyordu. Neyse WordPress'de yapmaya çalıştı, istediğim gibi yapamıyor ve sürekli programın kısıtlamalarından bahsediyor, sürekli bir plugin'ler indiriyor onları kullanmaya çalışıyordu. Neyse baktım böyle olmayacak, bırak ben yaparım dedim. Ardından önce Wix ile site oluşturmaya çalıştım, baktım ki o da doğru tepki gösteremiyor. Onu bırakıp IM Creator'e geçtim. Siteyi oldukça düzgün bir şekilde oluşturdum ama ince ayarlarda o da yetersiz kalıyordu. Kolay yollardan gidiyoruz ya ardından Dreamweaver yazılımını denedim ve gördüm ki o arkadaş her ne kadar kodu yazmama yardım etse de yine de yetersiz. O da olmayınca bir sonraki kolay yola başvurdum MS Publisher, o program da bir çok şeyi beceremiyordu ama sonuçta eli yüzü düzgün bir site oluşturmamı sağladı. Yine de slayt şovlarındaki yetersizliği nedeniyle onu da bıraktım ve aklın bir yolu olması gerektiğini düşündüğüm Notepad++'da siteyi tamamladım. Bir çizim programına birkaç da güzel plugin yazmışlığım, Excel'de de VB makrolar yazmışlığım var. Bunların dışında Fortran, Unix ve Matlab programları yazdığımdan sanırım ucundan biraz yazılımcı sayılırım.

Neyse gelelim sitenize; bence güzel bir başlangıç gibi duruyor. Henüz bomboş. Çalışan butonlar henüz doğru çalışmıyor. Bulamadığı şeylere bulamadığını ve bunun henüz sitenin yapım aşamasından dolayı olduğunu yazmıyor. Diğer bazı butonlar da çalışmıyor. Bence yayındaki bir web sitesi her ne kadar eksik de olsa vaat ettiği tüm işlevleri yerine getirmeli. Çalışmayan butonları ya çalışır hale getirmeli ya da şimdilik iptal etmelisiniz. Bu durum sitenize girenlerin bir daha girmemek üzere ayrılmasına neden olabilir. Tabii ki içerik de genişletilmeli, Etkinlik, Kampanya, Eczane henüz çok az ki bunlar da gerçekten çalışıyor olmalılar. Bu linkler çoğaltılmalı ve sınıflandırılmalı. Sade görünüm çok iyi ama renkler çok hoşuma gitmedi, özellikle "Bul" için kullandığınız renk doğada görsem kesinlikle dokunmaktan imtina edeceğim bir renk. "Ara" yerine "Bul" kullanmanız ise çok hoşuma gitti.
  • 7 Yanıt
Şubat 2015

Resul Genç

Reverse Engineering (Tersine Mühendislik) hakkında ne düşünüyorsunuz? Önlemenin yolları nelerdir?

Reverse Engineering hakkında siz ne düşünüyorsunuz bilmiyorum ama bana göre önlemek hiç de mantıklı değil.
Telefonu düşünün mesela, yapıldı ve patenti alındı. Ancak kimse nasıl çalıştığını bilmiyor ve o alet üzerindeki gelişme, patent sahibi şirketin çalışması kadar gelişebiliyor. Dediğin gibi reverse kısmın önü de kesilmiş ve hiçbir şekilde incelenemiyor. O halde, şu an kullandığın telefonun üretimi belki 25 belki de 125 yıl gecikebilirdi.
Reverse Engineering aslında öyle sanıldığı gibi sadece eldeki malzemeyi inceleyip aynısını üretmek gibi dar bir alanda incelenmemeli, Çinli arkadaşların büyük çoğunluğunu bir kenarda tutarsak...
Ayrıca Bu işi icra eden kardeş de sadece üretim amaçlı değil; bakım ve onarım amaçlı olarak da kendi alt başlığını üretmiştir.
Bu soruyu sadece yazılım başlığı altında sormak da değerlendirmek de bana göre yanlış. Benim yazdığım kodu kullanarak başkaları zengin olacak diyorsan, bu da ilk başta senin gelişime karşı ve bencil birisi olduğun anlamına gelir. Çünkü sen de kod yazarken başkalarının oluşturduğu sistemi temel alarak, onun üzerine bir şeyler katarak, geliştirerek bir bakıma reverse engineer oluyorsun. Önce kendi sistemini geliştireceksin ki bunun için transistöre alternatif bir eleman üretmen gerekir... Kurduğun bu alternatif donanıma komut setini de ekleyerek, kendi sisteminde tersine işleyen her şey için bir kısıtlama veya kökten çözüm üretebilirsin.
Kısaca, reverse engineering Dünya temelinde var olan bir sistem ve gelişimin de en büyük yardımcısıdır.

Bu sistem, diyalektiğin en güzel açıklayıcısı ve en somut destekçisidir, bence.
  • 1 Yanıt
Ocak 2015

Resul Genç

Elimde şöyle bir tablom var (id, alanadı). Bu tablodaki veriler (marka1, marka2) alanadı kısmında virgül ile eklemeler yaptırıyorum ancak listelerken dropdownlist içinde bunlar tek satırda geliyor. Ben virgülden sonra alt satıra geçsin istiyorum. Bunu nasıl yapa bilirim?

Anladigim kadariyla marka1, marka2 bilgisini hep tek satira yaziyorsun..
Eger boyleyse bir kere temelde yanlis yapiyorsun demektir.

Ama yine de eger boyle yapmak istiyorsan aradigin komut split sanirim
dil belirtmemissin ama soyle birsey yapman lazim

Dim Markalar as String() ' Array tanimladik
Markalar = split(tablom.rows(0).item("alanadi"), ", ")

simdi bunu direk combobox'a bind edebilirsin.. Veya bir for next ile icini okuyup satir satir ekleyebilirsin.. Hangisi isine geliyorsa artik. Takildigin yer olursa sorabilirsin.
  • 3 Yanıt
Ocak 2015

Resul Genç

C#'da dinamik kontrol nasıl oluşturabilirim?

Örnek bir ekran görüntüsü
ASP.NET
  • 1 Yanıt
Aralık 2014

Resul Genç

Asp.NET'de üye kayıttan sonra gönderilen mail aktivasyonu nasıl hızlı gönderilebilir?

Bu tip maillere transaction email denir. Bu hizmeti veren mailing firmaları ile çalışabilirsin. Bu konuda en popüler servislerden biri Mandrill'dir.
mandrill.com
  • 1 Yanıt
Kasım 2014

Resul Genç

Yapmış olduğum bir web sitesinde SQL kullanmaktayım ancak anlamsız nedenlerden dolayı veritabanından tabloları veya view'leri siliyor. Sunucuyu değiştirmeme rağmen sorun halen devam ediyor. Neden kaynaklı olabilir?

Bence bunu net anlamanın yolu, SQL Profiler veya SQL Monitoring yapmak.

Bir ihtimal, SQL Server'da çalışan bir Job olabilir. Gerçi sunucuyu değiştirdim demişsiniz ama ya kodlarınızda atanmış bir job var ya da veri tabanında böyle bir durum vardır.

Bir diğer ihtimal ise, RelationShip oluştururken bir hata yapılmış olması olabilir. Fakat bu View'in tümüyle silinmesini sağlamaz. Bir record silindiğinde, bağlı başka bir tablodaki recordların da silinmesi için oluşturulmuş bir Cascade Rule olabilir. Bunu SQL Server'da tablonun relationship özelliklerinden inceleyebilirsiniz.

Bir de tabii ki tüm tabloların silinmesi durumunu açıklamıyor bunlar. Aklıma şu an başka ihtimal gelmiyor maalesef, çok mantıksız bir durum bence de :)
  • 1 Yanıt
Kasım 2014

Resul Genç

ASP.NET'de sayfanın kaç defa okunduğunu tutmam gerekiyor, bunu veritabanında kaydediyorum ancak sayfa refresh yapıldığında tekrar +1 artırıyor. Postback olayı ile de çözemedim. Nasıl yapabilirim?

Öncelikle, sayfayı görüntüleyen kişinin tarayıcısına bir Cookie ile o sayfayı okuduğunu, okuma zamanını ve ihtiyaç duyulabilecek bazı bilgileri tutmalısınız. Bu Cookie kalıcı bir cookie olmalı ve Expire zamanı uzun bir süre olmalı (ör: 6 ay).

Bir sayfa ziyaret edildiğinde, öncelikle Cookie bilgisini kontrol edip, bu sayfayı daha önce okumuş mu ona bakmalı.
Eğer okumuş ise, veritabanına kayıt eklemeye gerek yoktur.
Eğer okumamış ise, veritabanına kayıt eklenmeli ve yukarıda bahsettiğim Cookie oluşturulmalıdır.


Genel mantık ile sistem böyle çalışabilir.
  • 2 Yanıt
Mayıs 2014

Resul Genç

JQuery'den değer alma ve bu veriyi database'e insert etme işlemi nasıl yapılır?

Code
function kaydet() {
var isim = $('#lbl').val();
else {
$.ajax({
type: "POST",
url: "/Alan/Ekle",
datatype: "json",
data: "{isim:'" + isim + "'}",
contentType: "application/json; charset=utf-8",
success: function (data) {
alert("İşlem Başarılı");
},
error: function () {
alert("Bir Hata Oluştu")
}
})
}
};
  • 3 Yanıt
Nisan 2014

Resul Genç

Google Maps V2 Sensor problemi yaşıyorum. GPS ile o andaki konumu nasıl alabilirim?

Bu şekilde kodlarım sensor=true dememe rağmen setCenter daki konuma odaklanıyor ve browser da gps izni istemiyor yani sensor=true sanırım işe yaramıyor napmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim.
Web Yazılımı
  • 1 Yanıt
Nisan 2014

Resul Genç

Devexpress ASPxGridView PostBack sorununu nasıl çözebilirim?

Benim anladığım kadarı ile bir "State" sorununuz var. DevExpress gibi external bir component kullandığınız için bu sorunuzun net cevabını DevExpress forumlarında bulmanız daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.

Ayrıca, benim tavsiyem DevExpress gibi external componentleri mecbur kalmadıkça kullanmayınız. Çünkü, bu tarz kaynaklar ve araçlar çok kapsamlıdır ve sadece sizin değil bir çok farklı ihtiyacın karşılanabilmesi için tasarlandıklarından dolayı ihtiyacınız olmayan ve hatta belki de hiç kullanmayacağınız bir dünya kod parçası barındırırlar. Bu sebeple de bir miktar performans sorunları vardır.

Bundan da öte bir başka dezavantajları dışa bağımlılık ve sorunlara müdahale edememektir. Şu an yaşadığınız gibi bir başka problemi çözümleyebilmek için kaynak kodlarını debug etme ihtiyacınız yanıtsız kalır. Dolayısıyla, dışa bağımlısınızdır ve onlar bu hatayı kapayana kadar sorun yaşarsınız, beklemekten başka çareniz kalmaz.

Bu sebeplerle bence mümkünse kendi kodunuzu geliştirin veya daha küçük dış kaynaklı kodları import edin. Bunu yaparken kodların açık olmasına da dikkat etmenizi öneririm.
  • 2 Yanıt
Nisan 2014

Resul Genç

Sizce Cumhurbaşkanı kim olmalıdır?

Cumhuriyetimizin başı tabii ki cumhuriyet düşmanlarını devlet kadrolarından tamamen temizleyecek ve cezalandırılmalarını sağlayacak, cumhuriyet aşığı biri olmalıdır.
  • 6 Yanıt
Nisan 2014

Resul Genç

DevExtreme ile ilgili türkçe kaynaklar nereden bulabilirim?

Merhabalar,

DevExtreme için henüz pek türkçe kaynak yok hatta hiç yok bile denebilir. Ama youtube.com/user/developerexpress hesabına abone olup tutorialları takip edebilirsiniz. Benim fikrim eğer mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız bunu native diller ile yapmalısınız.
  • 1 Yanıt
Ocak 2014

Resul Genç

Öğrenci kayıt ve derslik otomatik atama algoritması nasıl olmalıdır?

Şöyle bir algoritma izleyebilirsin;

- Sorgu ile kontenjanı dolmamış derslikleri belirle.
- Bu derslikler içinden rastgele bir tanesini seçip derslik_id 'sini al.
- Daha sonra öğrenciyi bu derslik_id ile kendi tablosuna insert et.
  • 1 Yanıt
Ocak 2013

Resul Genç

Bir yazılımcı olarak, Windows 7 mi yoksa Windows 8 kurulumu yaparak mı projeler geliştirmeliyim?

.NET tabanlı ilerlemek istiyorsanız, Windows 8 + Visual Studio 2012 ikilisini tavsiye ederim. Bunun dışında her ne kadar Windows 8; sadece Metro arayüzü ile çok konuşuluyor olsa da, aslında performans, hız ve kaynak tüketimi anlamında da çok iyi bir işletim sistemi. Bu yüzden hangi platformda kod geliştirecekseniz geliştirin, bence Windows 8 kurarak yola devam edin. Windows 8 Metro arayüzünü beğenmezseniz Classic Shell (classicshell.net) gibi programlarla Windows 7 menüsüne geçiş de yapabiliyorsunuz ve Windows 7 görünümünde ama Windows 8 performansında bir işletim sisteminiz oluyor. Metro arayüzüne alışırsanız buna dahi ihtiyaç duymazsınız hatta.
  • 7 Yanıt
Ocak 2013

Resul Genç

Bursa-İstanbul arasındaki deniz ulaşımı için açılan BUDO, İDO'nun alternatifi olabilecek kalitede midir?

İdobüs
Bursa-İstanbul yolcuları için iyi bir alternatif çünkü sefer sayısı İDO'ya göre daha fazla. BUDO günde 5 sefer yaparken İDO 2 sefer yapıyor. Ayrıca fiyatlarda farklar var. Tam bilet BUDO'da 18 TL iken İDO'da 25 TL. Tabi bu fiyatlara göre konfor bakımından da farklılar. İDO'nun sunduğu konfor ve hizmet lüks sevenler için daha cezbedici.
  • 1 Yanıt
Ocak 2013

Resul Genç

Gıdalardan yaptığınız komik insan figürlerine dönüşmüş şeyler nelerdir?

6 yaşındaki yeğenimin yaptığıdır :)
Yemek Pişirme
  • 1 Yanıt
Ocak 2013

Resul Genç

Alphan Manas nasıl bir iş adamıdır?

  • Türkiye Fütüristler Derneği'nin onursal başkanı.
  • Deniz Taksileri'nin fikren ve mülki sahibi.
  • Kamboçya İstanbul fahri konsolosu.
  • Mensa Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Türkiye başkanı.
  • Hiperaktif bir girişimci.
  • 2 Yanıt
Mayıs 2012

Resul Genç

ClickOnce ile uygulama dağıtımı nasıl gerçekleştirilir?

Mantık, senin sabit olarak vermiş olduğun bir adresi (http ya da ftp)yazılım her açıldığında kontrol eder ve yeni sürümünü gördüğünde sadece yeni ya da değişen dosyaları indirerek yazılımı güncel haliyle çalıştırır. Eski sürümlere geçiş imkanı sağlar. Setup işleriyle uğraşmana gerek kalmaz. Proje üzerinde sağ tık> publish yaptığında adımları takip etmen yeterli olacaktır. Kullanımı oldukça basittir.
  • 1 Yanıt
Daha fazla göster