O orta gelirli aile Maslow'un "İhtiyaçlar Piramidi"ni incelemeli. Salonunuzun yaşanmaz, öldürücü bir durumda olmadığı yazım tarzınızdan belli.
Önce salonun planını çizin (salonu çevreleyen duvarlar), içine pencere ve kapıları da ekleyin, kalorifer peteklerini, anahtar ve prizleri de ekleyin. K
oltuk, masa, sehpa, dolap, büfe gibi eşyalarınızın da planlarını ayrı ayrı çizin. Çok zor bir şey değil genellikle eşyalarınızın boyunda dikdörtgenler işinizi görecektir. Tüm çizimler için ölçek olarak çok pratik 1:100'ü kullanabilirsiniz. Yani gerçekte 1m olan uzunluk planda 1cm olacak. Çizdikten sonra eşyayı tek tek parçalar halinde kağıttan kesin. Bu işlem de tamamsa eşyanızı istediğiniz gibi salonunuzda kaydırabilirsiniz. En mühim veriler ışık ve petekler olacaktır. Bunun için de basit kurallar var: Oturma gruplarına daha doğrusu okumak, yazmak isteyeceğiniz gruplara ışık mümkün mertebe soldan gelsin ki yazarken elinizin gölgesi düşmesin. Televizyona direkt ışık gelmesin ki arada bir gündüz de onu seyredebilmek mümkün olsun. Kalorifer petekleri kapanmasın ki odanın ısısı düşmesin. Sekunder veriler anahtar ve prizler olacaktır. Eşyaların anahtarlara ulaşımını engellememeye çalışmalı ya da anahtarların yerlerini değiştirtmeyi göze almalısınız. Prizler biraz daha esnektir. Çoğunlukla eşyanın arkasına gizleyeceğiniz uzatma kablolarıyla elektrik kaynağı problemlerinizi çözebilirsiniz. Yine de oraya buraya yerleştireceğiniz sehpaların üstüne de aydınlatma isteyeceksinizdir. O elemanların elektriği nereden alacağını da hesaplarınıza katın.
Işığın geldiği yön çok da zor bulunur bir şey değil. Pencere neredeyse ışık da oradan geliyor. Normal olarak orta gelirli aile salonunun temelini aptal kutusu oluşturur. Onu tam ışık kaynağının yani pencerenin karşısında olmayacak şekilde yerleştirin. Hatta pencere karşınızdayken televizyon mümkünse sağda olmalıdır ki karşısına koyacağınız kanepe solundan ışık alabilsin. Kanepenin önüne uzun sehpanız. Bu grubun sağ ve soluna diğer koltuklarınızı ve sehpalarınızı serpiştirin. Yemek genellikle aile evinde akşamları yendiğinden yemek masasının doğal ışıkla çok da alakası olmasa da olur. Dolayısıyla yemek masanız ve salonun dağınıklığını içine tıkıştıracağınız dolap/ büfe tarzı mobilyaları da kalan yerlere yerleştirin.
Tabii siz yine de uzmana gidebilirsiniz. Böylece 50m2 bir salon için 3500TL sadece uzman ücreti ve onun 4-5 katı kadar da dekorasyon ücreti ödeyebilirsiniz. Bakın o uzmanın yapacağı iş zaten dişi kuşun işi ve orta gelirli aile o 3500TL'yi direkt dekorasyonun kendisine harcasa zaten yaşanılası bir salonu olur. 100m2 bir apartman dairesinin statik hesap ve uygulama çizimleri 100-150TL'ye mal olurken boyanın rengini soracağınız "uzman"a o kadar para vermenin mantığını çözebilmiş değilim hele ki mahalde siz yaşayacaksanız.
Bence o tür uzmanlar orta gelir seviyelerinde sadece tek başına yaşayanlar için kullanışlı olabilir. O orta gelir tabir ettiğiniz paranın tümünü tek kişi kazanıyordur yani aileye harcayacağı parayı keyfine harcama lüksü vardır. Hatta ailenin tükettiği zamanı da işine ayırıyordur ve evinin düzenlenmesi için o parayı gözden çıkartır. Yoksa çocukların rızkından, eğitim imkanlarından o parayı kesmeyi oldukça mantıksız buluyorum. Üst gelir seviyelerindekiler tabii ki mimar, iç mimar, dekoratör vb kullanmalı ki o çocuklar da aç kalmasın.