
Prof.Scott E. Fahlman – gülen yüz simgesinin yaratıcısı
Hepimizin aşina olduğu elektronik ortamdaki “gülümseme simgesinin” icadından bu yana
sadece 30 sene geçti. Ancak 30 yıllık zaman diliminde, dünyanın endüstriyel devrimden elde ettiğinden daha fazla veri üretildi / üretiliyor. Bu verinin-bilgiye dönüşmesi ise, karar verme süreçlerimizin iyileştirilmesine doğrudan katkı sağladı.


Martin Cooper - İlk Cep Telefonu Görüşmesini Gerçekleştiren Kişi
Yaşı belli bir rakamın üzerinde olanlar hatırlayacaktır, eskiden sabit telefonlara bakarken
“-Alo” diyorduk, çünkü arayan kişiyi bilme şansımız yoktu. Cep telefonlarını kullanmaya başladığımızdan beri yaklaşık 40 Yıl geçti. Martin Cooper tarafından 3 Nisan 1973’te yapılan aramada kullanılan ilk cep telefonu; 1 kilo 133 gram ağırlığında, 25 cm yüksekliğindeydi. Bugün ise; arayan kişinin kim olduğunu dijital ekranlardan biliyor ve direkt ismi ile hitap ederek telefonu açıyoruz.
Çocuklar bilgiye erişmekte her anlamda ilerideler...
İnsanoğlunun var oluşundan bugüne değin, çocukların en fazla bilgi birikimine sahip olduğu dönemi yaşıyoruz. Artık tüm çocuklar, ebeveynlerinden daha fazla bilgi ile donanmış durumdalar. Hatta bu bilgiye ulaşmak için, yeni nesil teknoloji ve platformları özel bir eğitim almış gibi kullanıyorlar.
(Bkz. Arama motorları, sosyal medya vb. gibi.)
Dünya dönüşürken, alışkanlıklarımız da değişti. Ayakkabılarımızdan tutunda kozmetik ürünlere kadar, bütün alışverişlerimizi
online yapar olduk.
Sosyal medyanın hayatımıza dahil olması ile birlikte, pazarlama süreçleri de yenilendi. Kitlelere ulaşmak isteyen markalar, hedefe yönelik “
güdümlü ” reklam verebilir konuma ulaştı.
Müşteri beklentileri de arttı. Yaşadığı sorun ve/veya yaptığı yoruma marka tarafından geri bildirim yapılmasını, hızlı reaksiyon gösterilmesini bekleyen kullanıcıların sayısı her geçen gün çoğalıyor.
Sonuç olarak, teknolojik dönüşümün hayatımıza getirdiği etkilerini net biçimde hepimiz yaşıyoruz. Öğrendiklerimizin dışında, geleceğe dair planlamalarımızda “dijital ekosistemin” ihtiyaçları karşılamakta nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği soru işareti olarak beliriyor.
Bireyler ve kurumlar bazında
değişim planlamasında --mutlaka fikir alışverişlerine açık olmalı, bilgi ve deneyim bazında mutlaka uzmanları takip etmeli, danışmalıyız.