Bu konuda herhangi bir çalışmam olmadı ama aklıma iki farklı tipte ahşap atölyesi geldi. Birincisi piyasaya (oteller, konutlar, ofisler) üretim yapan ahşap atölyeleri, ikincisi ise sanatsal faaliyetlerde (heykel, rölyef, oyma, restorasyon, workshop, eğitim) bulunan atölyeler. İkisinin de mekansal ihtiyaçları birbirinden çok farklıdır. Birinci tipte atölyeyi daha çok boyutuna göre bir fabrikaymış gibi düşünmek gerekir. Üretim yapılırken kullanılan makineler ve bunların üretim aşamalarındaki ilişkilerine göre belirlenecek yerleşimleri, altyapı ihtiyaçları göz önünde bulundurulması gerekir. Ayrıca böyle bir atölyenin idari hizmetlere cevap vermesi için ofis alanlarına da ihtiyaçı olur. Tabiki içerisinde çalışan işçilerin ihtiyaçlarına cevap verecek fonksiyonları (yemekhane, soyunma birimleri, dinlenme amaçlı açık veya kapalı alanlar) da unutmamak gerekir.
İkinci tip atölye için daha özgür olunduğu düşünelebilir, ama gene de belli başlı makinelerin olacağını düşünmekte fayda var. Bu tip bir atölye de sosyal paylaşım alanlarının daha yoğun ve etkin kullanacağını varsayabiliriz. Her iki atölye için de malzeme giriş çıkışı, ziyaretçilerin, müşterilerin üretim alanları ile nasıl ilişki kuracakları tasarlanmalıdır.
Bu soruya alabileceğin en doğru cevapları buldupun örnekler ve kaynaklar dışında, bahsedilen tipte atölyeleri ziyaret edip, işletmeci ve kullanıcıları ile konuşmalarınla alabilirsin. Anketvari basit sorular hazırlayarak, onların da aklına gelmeyen aralıklar yakalayabilirsin.