Bilgisayarda klavye üzerindeki her tuşun bilgisayarın anlayacağı şekle getirilmesi için bir kod karşılığına ihtiyaç vardır. Siz bilgisayarda A harfine bastığınızda bilgisayar onu "
100 0001" olarak algılar (Hexadecimal olarak da 41).
Klavye üzerinde gördüğünüz tüm tuşların temsil ettiği bu sayı değerlerine "görünür ASCII kodları" da denir (Hexadecimal olarak 20'den 7E'ye kadar olan kısım).

Bu tüm görünür tuş takımına ek olarak da bilgisayarın bağlantı portlarına veya çevre birimlerine hükmetmesi için de bazı kodlar kullanılır. Bunlar da görünmez kod kombinasyonlarıdır (ASCII Kontrol Kodları denir ve Hexadecimal olarak 00 ile 1F arasındaki kodlardır).

İşte bu 2 grubun tamamı ASCII tablosunu oluşturur. İngiliz alfabesini temel alan ve bilgisayar öncesi dönemdeki telgraf haberleşmesinin gelişmiş versiyonu olan bu karakter kodlama kümesinin tamamına
American Standard Code for Information Interchange (ASCII) denmiştir. Bu set sayesinde bilgisayarınız, yazıcı ile, modem ile, başka bir makine ile, vb. iletişim kurar. Bilgisayarınızdaki bağlantı portlarındaki haberleşme protokollerinin çoğu ASCII kodlarını temel olarak oluşturulur.