Bahar yorgunluğu mevsim geçişi sırasında meydana gelen ve kişinin normal aktivitesine engel olmayan bir yorgunluk hissidir.
Bahar yorgunluğunda meydana gelen diğer belirtiler; kas krampları, iştahsızlık, adet düzensizlikleri, uyku değişiklikleri, psikolojik değişiklikler görülür. - Bahar yorgunluğunun ilk etkisi havadaki değişimdir. Bu değişimlerle beraber ani ısı değişimleri ve havanın kapalı açık olması gibi değişimler insanları psikolojik olarak etkiler. Ayrıca havadaki elektriksel etkinin de değişmesi fizyolojik olarak bir süre değişikliklere neden olur.
- Bahar yorgunluğunun diğer bir nedeni hormonlardır. Vücudumuz bir iklimden diğerine geçiş yaparken, korunma amacıyla hormonları daha fazla salgılar. Bu da sisteme adapte olmamızı sağlar. Aslında bu yorgunluk bir geçiş dönemine hazırlıktır. Uzun süre salgılanan hormonlar ise yorgunluk ve bitkinliğe neden olur.
- Psikolojik faktörler ve beslenme durumu bahar yorgunluğuna neden olan etkenlerdir.
- Baharın gelmesiyle hareketliliğin artması da yorgunluğa neden olan etkenlerdir.
Bahar yorgunluğuna karşı ne yapmalıyız?- Bahar yorgunluğunda B,C ve E vitaminlerini almak önemlidir. (multivitaminleri tüketmek)
- Taze sebze ve meyve yemek
- Düzenli olarak beslenmek
- Demir yönünden zengin olan besinleri tüketmek gereklidir.
- Yürüyüş yapmak (15-45 dk )
- Diğer bütün sporları yapmak bu yorgunluktan sizi kurtarır.