Projeye başlamanın en iyi yolu bence "
hemen başlamak"tır. Eğer projeye bir türlü başlayamıyorsan, kuvvetle muhtemel bir planlama eksikliği olabilir çünkü bu nereden başlayacağını bilememekle alakalıdır diyebilirim. Planlama, çoğu zaman eksik kalır çünkü uzun soluklu bir proje ise uğraştığınız genellikle süreç içerisinde bazı noktalar netleşir yada değişiklikler olur. Dolayısıyla planlamayı da parçalara ayırmak gerekecektir:
- Anlık planlamalar
- Kısa vadeli planlama
- Orta vadeli planlama
- Uzun vadeli planlama (aslında hedef)
Kısaca bir şeyler yazmam gerekirse:
Anlık Planlama: Günü planlamakla aynı şeydir. O gün ne yapacağınızı ve neyi yapmak
istemediğinizi bilmekle alakalıdır. Tabii ki zorunlu olarak araya başka şeyler girer ve bunu da hesaba katmak için ekstra boş zaman düşünmek hep iyidir. Gün sonunda 'bugün ne yaptım ve ne kadar ilerledim' sorusuna cevap verebilmelisiniz.
Kısa Vadeli Planlama: Haftalık plan diyebiliriz kısaca. Hafta sonu uzak kalacağınız işler için geride bırakılan haftada ne yaptığınızı değerlendirmeniz ve sonraki hafta için ortalama olarak hangi noktada olacağınızı belirlemenize yarar.
Orta Vadeli Planlama: Aylık yada 2 aylık bir süreci kapsar. Bir kaç ay sonrasına konulan hedefleri barındırabilir ve bu hedeflerin gerçekleşme yüzdesini ortaya koyar. Bu esnada biraz daha geniş perspektiften projenin ilerleme hızını ölçümlemeye yardımcı olur. Bu plan içindeki hedefler küçültülüp parçalara ayrılarak üstte bahsettiğim diğer planları ve iş pkaetlerini ortaya çıkarır.
Uzun Vadeli Planlama: Bu ise en genel manası ile tüm projenin göstergesidir ve projede bulunan geliştirme, bütçe, beklentiler ve bunlara benzer tüm başlıkları içermelidir. Tüm projenin tahmini bitiş zamanı ve projenin şu an ne durumda olduğu bilgisini tüm başlıklarıyla beraber taşımalıdır.
Tüm bunlara baktığımda, bence burada en önemli madde '
Anlık Planlama' ve '
Kısa Vadeli Planlama' dır. Çünkü, işe başlarken en az 3 hafta içinde neler yapman gerektiğini bilmek gerekir ve bu çok faydalıdır. Tabii ki insanın kendi başına yönetebileceği bir süreç olduğu için motivasyona da katkısı olduğunu düşünüyorum.
Benim tavsiyem elindeki tüm işi bir kaç başlık altında topladıktan sonra, her başlığı daha fazla ayrıştıramayana kadar küçük parçalara böl. İşte bu senin kişisel iş planındır.
Sizin sorunuza katkısı olur mu bilmiyorum ama planlama gerçekten çok önemli bir motivasyon kaynağıdır diye düşünüyorum.