İhtiyaçların belirlenmesi ve mevcut durumun analizi ile başlar.
Odanın (alanın, mahalin, hacmin) ebatları, odanın hangi yöne baktığı ne kadar güneş aldığı, hangi duvarların dış mekan ile ilişkide olduğu, prizlerin ve anahtarların konumları, kalorifer peteklerinin konumları, pencere ve kapı ebatları ve konumları, mevcut kaplama malzemelerin tespiti ve varsa arızaların ve hasarların tespitinden sonra odanın hangi amaçla kullanılacağı belirlenir.
Yukarıda saydığım tespitler doğru aktarılabiliyorsa, yeterli sayıda görsel ve hassas ölçülü krokilerle desteklendiyse yeri görmek şart değildir ama şahsım için o odanın içine girmek serbest çağrışıma, gözümde canlandırmaya, kabaca mekan ile iletişime geçmeme olanak sağladığı için tercih ettiğim ve tavsiye ettiğim bir yöntemdir.
Kara kalem söz öbeği yanlış bir tabir olmuş aslında, kast edilenin eskiz olduğunu varsıyorum. Eskiz, taslak ister kara kalem ile yapılsın, ister tükenmez, dolma kalem, boya kalemi, oyun hamuru, kolaj veya maketle yapılıyor olsun, tasarımın üçüncü aşamasıdır.
Birinci aşama, ilk paragrafta aktardığım doğru soruyu bulmak için verileri toplamaktır. İkinci aşama ise hipotez oluşturmaktır. Tasarım aşaması ise hipotezi test ettiğiniz ve gerekirse hipotezi revize edip, tekrar gözden geçirip doğru hipotezi oluşturma aşamasıdır.
Aşağıdaki linklerde izleyeceğiz videolar, belki kara kalemden daha eğlenceli gelebilir.
youtube.com/channel/uchkızdq6sk96ehgali