Bir sosyal paylaşım sitesini hayata geçirmek çok fazla mesele değil, her hangi bir yerden bulabileceğiniz yazılımcı pekala size çalışan bir sosyal ağ yazar. Fakat asıl önemli kısım merak edip siteyi ziyaret edenler olduğunda
ayakta durabiliyor olmak. Bizde neden mi sosyal ağ çıkmıyor? Bence bu yüzden. Herkes sana php'yi önerebilir. Ama inanılmaz bir trafik geldiği zaman sitenin ayakta nasıl kalacağı hakkında kimse öneri yapmıyor türkiye'de malesef. Geçen webrazzi'de bir girişim haberi okudum. Twitter tarzı sınırlı sayıda kelime ile blog girebileceğin bir servis olduğundan bahsediyordu. Siteyi ziyaret ettiğimde yerinde yeller esiyordu. Muhtemelen benim gibi merak eden birkaç bin kişi girdiğinde site ayakta kalamamış ve çökmüştü. Bu tip ziyaretçileri kaçırırsan o sosyal ağın hiç şansı kalmaz. Şu an sitenin adını dahi hatırlamıyorum. Bunun hakkında bir makale okumuştum, ilk ziyaretçilerin sürekli yeni siteler dolaşan bir nerd tayfa olur, onları beğendirebilirsen, blog yazıları yazmaları sağlayabilirsen, daha halktan insanların geleceği ikinci dalgaya adım atabilmiş olursun.
aynı şekilde ömer ekinci'nin
quizy.me adında bir sosyal sitesi vardı. Bir süre kendi çapında ilerledi, sonra adam gazetelere "
yerli facebook mu çıkıyor" diye biraz viral bir reklam yaptırdı. Sonuç? Site çöktü. Ve sanıyorum data kaybı yaşadılar. Telafi edilemez zararı oldu, belki o gün gelecek milyonlarca insanı da kaçırmış oldular. Bu tek atışlık kurşun gibidir iyi kullanılmalı.
E nasıl bağlayacaksın dersen, ben php ile programlama yapıyor olduğum halde tüm bu
dil,
framework, veritabanı'nı kullanmaktan vazgeçip
Python dilini öğrenmeye başladım.
Friendfeed altyapısı olan ve şu an
facebook bünyesinde geliştirilen, facebook'un da bazı
gerçekzamanlı kısımlarında kullandığı framework
Tornado'yu kullanmaya başladım. Veritabanı olarak da
mongodb,
elasticsearch gibi yeni jenerasyon çözümler tercih ediyorum. Bunlar bana ne mi sağlıyor? Çok fazla şey, fakat en önemlisi, ben tek sunucu ile başlayıp kolayca gelen trafik kadar yükü paylaştırabiliyorum.
50 sunucuya yayabiliyorum birkaç saat içinde.
Tabi sadece bunlar değil tercih edebileceklerin,
node.js de tercih edilebilir. Fakat onun henüz yeni ve tam oturmadığını düşünüyorum.
Neyse bu konu çok su götürür. Ama şu yanlışı yapma. "Biz php ile yazalım da, sonra daha büyük bir teknoloji kullanırız". Öyle bir dünya yok. Büyük hata yaparsın.
Ama facebook? Facebook kurulduğu zaman durum bugünkü gibi değildi, ayrıca okul seviyesinden halk seviyesine inerken inanılmaz bir viral reklam yapıldı. Şahsen ilk günden beri microsoft tarafından destek aldıklarını düşünüyorum.
Şu an zaten facebook doğrudan php kullanmıyor. Php kodundan c kodu üreten çözümler yazdılar (hiphop php). Kendi özel çözümleri var, ve dediğim gibi yeni yeni tornado kullanmaya başladılar realtime güncelleme için.