Bio dizel yatırımını yapmak yerine bioenerji üretimine odaklanmanı tavsiye ederim. Ülkemizde biodizel kullanımı yaygın olmamakla beraber, kullanımında araca zarar verme söz konusu olduğundan pek rağbet edilmiyor. Tabi kaçak mazot ve ucuz yakıt alarak
(10 numara yağ) gibi insan güvenliğini hiçe sayan şöförler hariç, pek kullanılan bir şey değil. 10 numara yağda bir nevi biodizel dir. Fakat dile getirmek istediğim asıl şey, bioenerji santraller ülkemizde hiç yok. Çinde 7 milyon, Hindistanda 2,5 milyon vs. santraller var. Ne demektir, tüm atık meyve, sebze, ev atıkları, büyük baş küçük baş hayvanların büyük küçük dışkıları, sanayi atıkları vs. bunlardan üretilen metan gazı ve elektrik üretimi yapılabilirliği var. Yani dışarıda çok büyük bir enerji kaynağı doğaya boş yere atılıyor.yaklaşık 500 bin - 10 milyon TL yatırımla 15 milyon ile 590 milyon TL arasında sadece tek bir santralden gelir sağlayacak bir yatırımdan bahsediyorum.
ÖRNEK ;
pop10haber.com/yazar/yazarlar/amasya%E2... Amasya Suluova ve Gümüşhacıköy’de yılda 900 bin ton soğan üretilir. Bu soğanların 270 bin tonu pazara çıkmadan tarlada çürür. Çürük soğanlar dere ve nehir çukurlarına dökülür.
Güneş altında kalan çürük soğanlar da fermente olur ve metan gazı çıkarır. Sonuç olarak çevre ve insanlar zarar görür.
Tekin Arda araştırmacı, bunun böyle gitmemesi gerektiğine karar verir.
Üzerinde çalıştığı proje ile çürük soğanın doğaya atılması önlenir ve fermente edilerek metan gazı üretir hale getirir.
Metan gazı kojenerasyon santralinde kullanılarak elektrik enerjisine dönüştürülür. 1 metreküp metangazından 10 kWh elektrik enerjisi sağlandığı için yılda 40500000 kWh elektrik enerjisi elde edilir.
Dahası da var: 1 ton çürük soğandan 0,300 ton organik gübre çıkar. Böylece tarlada çürüyerek doğaya ve insanlara zarar veren soğanlarla bir şehrin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanırken geriye kalan atıklardan elde edilen organik gübre de tarımda kullanılır.
Patenti dahi talep edilmeyen, sadece sosyal amaçla geliştirilen özel bir proje… Herkes kendi memleketinde kullansa, herkes kendi memleketinin elektrik enerjisini karşılar. Projenin yıllık getirisi 16 milyon 750 bin TL’ye kadar ulaşıyor…