'Bekleme süresi' kesin olmayan evlenme engelidir. Bu konuya ilişkin hüküm
Türk Medeni Kanunu madde 132 fıkra 1 de yer alır. Bekleme süresi sadece kadınlara özgü bir hükümdür. Evlilik sona ermişse, kadın evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez. Bunun temel sebebi; soy bağı problemi yaşamamaktır.
Türk Medeni kanunu madde 132 fıkra 1'in istisnası olan 'doğum' madde 132 fıkra 2 de yer alır. 300 gün dolmadan kadın doğum yaparsa bu süre sona erer. Mahkeme kararına gerek yoktur.Yani doğum; 300 günlük süreyi kaldırır.
Diğer istisna ise Türk Medeni Kanunu madde 132 fıkra 3 de yer alır. Bu hükme göre; 'kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması' halinde mahkeme bu süreyi kaldırır. Bunu evlenmek isteyen kadın ispatlayacaktır. Kadın doktordan rapor alacaktır ancak bu yeterli değildir. Aile mahkemesine başvuracak ve mahkeme kararıyla süre kaldırılacaktır.
Türk Medeni kanunu madde 132 fıkra 3 de yer alan son istisna ise; 'eski eşler yeniden evlenirse 300 günlük süre işlemez.' Ancak yine burada da mahkeme kararı gerekir.
Bekleme süresine uyulmazsa; evlilik geçerli olur iptali istenemez. O halde bu hükmün yararı; kamu memurunun denetimini ve soy bağı düzeninde bir problemin olmamasını amaçlar.