Evde beslemeye uygun köpek cinsi hangisidir sorusunun doğru sorulmuş hali aslında hangi insanlar evde köpek beslemeye uygundur olmalıdır. Köpekler - genel kanının aksine - evde sıkılmazlar, tabii bu yönde eğitilmiş olmak kaydı ile. Doğru bir eğitim ve düzenli olarak egzersiz ihtiyacının (birazdan açıklayacağım) karşılanması ile neredeyse tüm köpek ırkları evde beslenebilirler. Burada birkaç nokta, yine sahip ile ilgili, dikkate alınmalıdır:
- Tüy: Uzun ve/veya çift katlı kürke sahip olan köpekler (Golden Retriever, Alman Çoban Köpeği, Collie) diğerlerine nazaran (Doberman, Dogo Argentino) çok daha fazla tüy dökerler. Eğer her gün köpeğinizi taramak için zaman ayırırsanız bu durum bir problem olmaktan çıkar.
- Havlama: Her köpek havlar. Nokta. Ama her namazla, alt kattaki tıkırtıda, siz tuvalete gidince havlayan köpek ile eve tanımadığı bir insan girince havlayan köpek arasında fark vardır. Eğitim ile üstesinden gelinebilir fakat bazı ırkların ulumaya daha fazla meğilli olduğu (Husky) bir gerçektir.
- Egzersiz: Evet bir köpek bütün gününü efendi gibi uslu uslu evde uyuyarak geçirebilir, fakat mutlaka egzersiz yaptırılmalıdır ki enerjisini atsın. Bu egzersiz kavramı sabah akşam beş dakika dışarı çıkartıp ihtiyacını gidermek değildir. Sabah akşam yapılan uzun yürüyüşler (45 dakika ve üstü) veya kapalı bir basket sahasında (30 dakika ve üstü) top yakalamaca gibi enerji sarfettirici aktiviteler olmalıdır. Burada şöyle basit bir ölçüm kullanabilirsiniz, köpeğinizle yaptığınız aktivitede (beraber yürümek, koşmak, yüzmek vb.) siz yorugunluktan bayılacak noktaya geldiğinizde belki onu yormaya başlamış olabilirsiniz.
- Adab-ı Muhaşeret: Evde yaşayan köpeğin sınırları olmalı ve bu sınırlar kendisine açıkça belirtilmelidir. Eğitim şarttır yoksa birlikte yaşam bir ızdırap halini alır. Hangi odalara girebilir, hangi koltuk/yatak/divan/puf onun yatmasına müsaittir, siz hangi elbiseleriniz giydiğinizde üzerinize patilerini koyabilir, siz ne dediğinizde ne yapıyor olursa olsun yapmayı bırakır, eve çişini yapabilir mi yoksa mantıklı biyolojik sınırlar dahilinde tutmaya çalışır mı, eve gelen misafirler ısırılır mı, sofradan yemek kaçırılır mı. Bu soruların hepsinin bir cevabı olmalı (sizin belirlediğiniz) ve köpeğiniz bunları biliyor olmalı.
- Karakter: Irklara göre köpekler karakteristik özellikler gösterirler ama her köpeğin kendine has (ve yetiştirilme ile şekillenen) bir karakteri ve davranış şekilleri vardır. Kimi köpekler daha baskınken kimileri daha çekinik olabilirler. Köpeğin karakterine göre sahibi pozisyon alıyor olmalıdır ama bu yöntemi belirler sadece yoksa esas amaç sahibin sürü lideri olmasıdır. Baskın olan bir köpeğe sürü lideri olduğunuzu göstermek için biraz daha sıkı bir yaklaşım izlemeniz gerekirken, çekinik bir köpekte şöyle bir kaşınızı kaldırmanız yeterli olabilir.
Yukarıdaki tüm yazdıklarım bir yana objektif olamadan verebileceğim tek bir cevap vardı aslında: Alman Çoban Köpeği. Mükemmel bir dost, muhtemelen işyerinde yanınızda oturan çalışma arkadaşınızdan daha zeki, size karşı en yakınlarınızdan bile daha anlayışlı, alarm sisteminizden daha fazla güven veren, her akşam sizi gördüğüne herkeslerden daha çok sevinen, apartmanda, villada, dağda veya teknede farketmez mükemmel bir dost. Şimdi çok uzaklardasın Poll kuşum ama çok özlendin, onu da buradan söyliyeyim.
