Sadece nikotin için bunun yanında 3999 tane zararlı maddeye almaya gerek yok. Her madde plasentadan geçmese de düşük molekül ağırlıklı maddeler geçebilmektedir. Hiç bir şeyden habersiz çocuğa böyle zararlı şeyler vermek onun da hayatını tehlikeye atabilmektedir. Sigaradaki nikotin Nikotinia ailesi bitkilerinin yapraklarından elde edilir. Sigara şeklinde tüttürülerek veya ince kıyılmış tütünü emerek nikotin kullanılır.Normal bir sigara 20 mg. nikotin bulundurmasına karşın yanarak içildiğinden 1-1.5 mg. nikotin alınır. Tütün ve ürünleri dünya sağlığının bir numaralı tehlikesidir. Bu araştırmalar daha çok ABD de yapıldığı için ordan örnek veriyorum : Tütün ve ürünleri yüzünden her sene sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde 350 bin kişi ölmekte, 22 milyar dolarlık sağlık harcaması yapılmakta, 43 milyar dolarlık işgücü kaybı yaşanmaktadır. Sigaradan ölenler aşağıdaki nedenlerden ölenlerin toplamından fazladır: AIDS, kokain, eroin, alkol, yangın, trafik kazası, cinayet ve intihar.
Aynı zaman da Nikotin, tarih boyunca böcek ilacı olarak da kullanılmıştır.
Genelde üst solunum yollarında karsinojen etki(halk dilinde kanserojen),çok fazla alımında ise kokarsinojen etki (bozunmuş hücre, kanserli doku) görülür, damarları büzme etkisinden dolayı ise kalp dolaşım sisteminde problemler oluşturur. Yüksek tansiyon, kalp krizi riskinin 20 kat artması, kalp durması, koroner arter hastalığı; hamilelikte kullanımda erken doğum, düşük doğum ağırlığı, düşük oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca ağız, damak, gırtlak kanserlerinin %90’ından fazlası sigaraya bağlı olup, akciğer kanseri olanlarda birinci sıra sigara kullananlarındır.
Bunun için sırf nikotin yüzünden sigara içilmemeli. Onun yerine nikotin içeren besinlerden tüketilmeli. Örneğin patlıcan. Doğada patlıcanı besin olarak tüketen tek canlı insandır. Bunun nedeni insanın bünyesinde az miktarda nikotin bulunmasıdır.
LÜTFEN SİGARA KONUSUNDA ÇEVREMİZİ BİLİNÇLENDİRELİM.. SİGARA İÇENLER BIRAKMA KONUSUNDA SIKINTI YAŞAMAKTADIRLAR BU YÜZDEN ÇOCUKLARIN YANINDA İÇİLMEMELİ Kİ SİGARA İÇİMİ AZALSN. . . .