Toksik bir maddenin vücuda girmesi ile normal fonkiyonlarımızın bozulmasıdır. Aslında gün içerisinde farkına varamadığımız bir sürü gıda zehirlenmesi yaşıyoruz ancak bazı etkileri görebilmek için bu toksinlerin belirli bir düzeyin üzerine çıkması şart. Gıda zehirlenmelerinin en sıklıkla yaşandığı besinler yumurta, yumurta içeren ürünler ( mayonez vs. ), tavuk, balık, konserveler, pirinç.
Neden zehirlendiğimize gelince;
Son kullanma tarihi geçmiş ürün almış isek, son kullanma tarihi geçmemiş ürünleri alıp saklama koşullarına dikkat etmeden muhafaza ettiysek, pişirdikten sonra uzun saatler dışarıda bıraktıysak, hazırlama esnasında kişisel hijyenimize dikkat etmeyip çiğ gıda ve pişmiş gıda arasında çapraz kontaminasyona neden olduysak gıda zehirlenmesi yaşayabiliriz. Sonucunda ise kusma, karın ağrısı, ishal, halsizlik, ateş, bilinç kaybına gidebilecek kadar ciddi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. İşte bu aşamada vücudumuzda bu durumlardan biri varsa ve gıda kaynaklı bir zehirlenme yaşadığınızı düşünüyorsanız asla ishal yada istifra durumunu durdurmamanız gerekmektedir. Bu şekilde vücudunuzdaki toksini bir an önce atabilirsiniz. Bu durumlarda bolca sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Su, soda, gazı kaçmış kola, tansiyon probleminiz yoksa tuzlu ayran, sıvı kaybını giderebilecek içeceklerdir. Meyve suyunu tavsiye etmem çünkü içerisinde posası varsa bağırsak hareketlerini arttırabilir.
Eğer baş edemeyeceğiniz bir durum söz konusu ise durum çok ağırsa, zehirlenme yaşayan kişi bilincini kaybetmişse acilen acile…Neden zehirlendiğini yada ihtimalleri doktora iyice anlatın. Bu arada acil acilen gelemediyse danışabileceğiniz zehir danışma merkezleri var.
REFİK SAYDAM HIFZISIHHA ENSTİTÜSÜ İLAÇ VE ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ – 0 800 314 79 00 (ÜCRETSİZ)
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ – 0 232 412 39 39
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İLAÇ VE ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ – 0 224 442 82 93
AMAN DİKKAT!!!