Facebook hesap bağlantınızı yeniden yapmanız gerekmektedir. Hesabınızı yeniden bağlamak için buraya tıklayınız.
Not: Hesabınızı bağladıktan sonra bu uyarı bir daha gözükmeyecektir.Tamam
Soru, Konu, Kişi ve Yazılarda aramak için yazmaya başla
Şaman
İnşaat Mühendisi131752 puan
Ceyhun Çakar, Bir yazılıma 25-30000$ ücret ödeyen bir firma için 2500$ en azından içinde olduğum elektronik alanı için söyleyebilirim süper bir bilgisayar değil. Örneğin bu fiyatların alanımda en çok konuşulduğu MATLAB tek bir koşulda açık yazılım python+numpy'den daha makul oluyor. Pahalı ve niş yazılımlara uyumluluk (genellikle artık kendisi de bir bilgisayar olan osiloskop veya spektrum analizör). El çantasına sığan bu donanımlar araba fiyatına (ev fiyatına olanlarda var). Yani donanımın yazılımın promosyonu olabildiği kadar görece ucuz olduğu bir elektronik alanı ve böyle bir uygulama bilmiyorum. Tersi var. Açık yazılımın işlemediği sektörlerde genellikle ucuz donanımda işlemiyor. Bunun dışında niş olmayan bütün alanlarda artık açık yazılımın uzman yazılım olmadığını söylemek çok zor. Versiyon takip için en müthiş yazılım açık ara Git, bu alan 10 yıl önce 25-30000$'a yazılım aldığınız bir alandı (her bilgisayara ayrı lisans) ve IBM ClearCase'i hala bu fiyata satıyor. İlginç olan Git'i yalnız açık-kaynak olduğu için tavsiye etmiyorum, Clearcase'den açık ara daha iyi.
Şaman, 2500$'lık bilgisayarın süper olduğunu söylemedim, piyasa içinde üst segment olduğunu yazdım zaten ama bahsettiğim yazılımlar için oldukça yeterli. Benim sektörüm inşaat, ben köprü hesapları yapıyorum. Bu tür işleri yapmak için dünyada zaten en fazla 5 kullanılabilir yazılım var. Hiçbiri de açık kaynak değil. SAP2000, Larsa, Scia, CSI Bridge, Midas türü yazılımlar ve bu yazılımların yaptıkları da sınırlı üstüne mühendis deli gibi excel tabloları da hazırlamak zorunda kalıyor. Henüz tasarımdan çizime (çizim hariç) bir köprünün tüm hesaplarını bir arada yapabilen bir yazılım bile yok, nerede kaldı açık kaynaklı yazılım... Bu sektördeki yazılımların çoğu da ya üniversite kökenli ya da destekli. Bu durum da muhtemelen sektörün doğası gereği olması gereken muhafazakarlıktan kaynaklıdır. Sonuçta bizim için de projeye bug girmesi ihtimali kabul edilebilir değil, inşaat projeleri betonlamadan sonra kolayca update edilemiyor. Dolayısıyla kullandığımız yazılımlar da tüm dünya inşaat mühendislerince kabul gören yazılımlar olmak zorunda.
Hakan
Bütçe Uzmanı47139 puan
Gökhan Biçer, Dünyada çok az şeyin maddi karşılığı vardır, bir annenin yavrusuna duyduğu sevgi, bir vatandaşın ülkesine duyduğu bağlılık gibi. Bunun dışında hiçbir şey bedava değildir. Otobüse bedava bindiğini zanneden bir kişiden neticede o yol parası bir şekilde aldığı ürünlere vergi eklenerek tahsil edilir ya da acil serviste ücretsiz bakıldığını sanan hastadan. Bu yüzden donanımların parası da neticede o yazılımlardan tahsil edilir.
Mr Kahin
Bilgi İşlem10 puan
Abdullah Gürel
Webmaster4746 puan
Ceyhun Çakar
Gömülü Yazılım Sistemleri Mühendisi5807 puan
Sertaç Kunduz, Son kullanıcı için şimdilik doğru olabilir ama burada da işletim sistemlerinin son kullanıcıya ücretsiz ulaştırılmasının kısa vadede mümkün olacağını düşünmüyorum. Linux ve benzeri sistemler son kullanıcı bazında yaygınlaşmıyor. Donanım maliyetleri ise süreekli ucuzluyor. Ancak bir yazılıma harcanan iş gücü aynı oranda azalmıyor. Bu da yazılım fiyatlarının görecelil olarak daha yavaş ucuzlaması demek donanıma oranla. Yeterince zaman geçerse belki de Bill amca haklı çıkabilir :):P
Ceyhun Çakar, Ekonomi'de ne yazılım ne donanım bedavaya verilmez (Linux ve her türlü open-source dahil). Gates DOS'u piyasaya sürdüğünde Gates parasını donanım şirketinden almıştı ve DOS'un maliyeti IBM tarafından PC'nin ücretine eklenmişti. Yani promosyon olarak verilen DOS'un ücreti PC'ninkine yedirilmişti. Gates gün gelecek tam tersi olacak iddiasında bulunmuş. Linux son kullanıcıda yaygınlaşmıyor ama Microsoft Windows'un ücretini zamanında yaptığı gibi Dizüstü bilgisayara yediriyor. Yani Gates'in kehanetinin tam tersi oluyor. Yok olacak dediği ilk model uygulanıyor. Çoğumuz şu anda Windows'u dizüstüne dahil olarak alıyoruz. Ben kişisel olarak Gates'in dediği gibi tersinin olacağına inanmıyorum.
Sertaç Kunduz, Haklısınız.. Ama bir yandan da Software As A Service yapısı işletim sistemlerini de içine alarak dönüşüm geçiriyor ve daha önemli hale geliyor. Belki bu dönüşüm bu dediğinizi etkileyebilir gibime geliyor. Office 365, Windows, Chrome OS (ücretsiz şu an ama Google Appps de ücretsizdi ama sağladığı fayda yüzünden ücretli- servis ücretl- hale geldi aynı şey burada da olabilir) gibi yazılımlarda bu dönüşüm başladı ile. Bri yerlerde Windows'un gelecek planlarını tüm yazılım sistemlerini kiralama üzerine kurmayı hedeflediğini okumuştum. Son kullanıcı göz önüne alındıgında sanırım bahsettiğiniz şey gecerli olmaya devam edecek ama kurumsal alanda bu chamaccon'un da belirttiği gibi değişebilir diye düşünüyorum. Bunu sanırım giyilebilir bilgisayar teknolojisinin yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı sorusu da biraz etkileyecek. Oradaki maliyet oranları dizüstülere oranla çok çok aşağılarda ne de olsa..
mephex
Arayüz Tasarımcısı208 puan
Birkan Aydin
Bilgisayar Programcısı5636 puan
Kasım
Bilgisayar Programcısı10 puan
İlgili Sorular
Yazılım
Sosyal hesaplarınla üye olFacebook · Twitter · Linkedin
Üyeler Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olur.
İstatistikler
Konu Başlıkları
Düzeltme kaydedildi :) Lütfen sayfayı güncelleyin.
Düzeltme gerçekleştirilemedi!
Toplam 0 düzeltme bulundu. 0 ms.
Şikayet etmek istediğinizden emin misiniz?
Evet, RaporlaHayır, Vazgeçtim