Sayın meslektaşlarım;
B2 Evi ahır olmaz, olamaz. B2 Evi çok özel bir evdir. Örneğine az rastlanır bir müşteriye , az rastlanır bir "yer" de az rastlanacak gerçek bir mimari örnektir.
Betonart dergisinin 2005/KIŞ sayısındaki röportajı dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.
mimarlar.com/AAB3652556F94F8D80C091AE39... 





Aralık 2004 yılında milliyet gazetesinde bir röportaj yayınlanmış gene. Bunu da okumanızı tavsiye ediyorum.
milliyet.com.tr/2004/12/08/pazar/paz01.... Özellikle müşterilerinin taleplerinin alışık olduğumuz kalıplardan ne kadar farklı olduğunu ama bir o kadar da bilinçli olduğunu bilmek gerekiyor. Sadece kitap okumak, şehir ve yoğun iş yaşantılarının tamamen dışında kalabilecekleri bir kutu istemişler ve hatta mimar ile kurdukları sosyal ilişki sayesinde işin en başında daha bir gereksinim iken mimarı devreye sokuyorlar.
Arsa seçimini mimarın bilgisi ve tavsiyesi doğrultusunda yapıyorlar mesala.
Sonrasında daha önce de söylediğim gibi ne istediklerini çok iyi biliyorlar ve bunu ifade edebiliyorlar.
Mimar, şu anda çoğumuza hayal ürünü gelebilecek bir bir yöntemle, yani aslında yapması gerektiği gibi sadece gereksinimlere cevap veriyor.
Bunu da tam anlamıyla inanarak yapıyor. Yazarların, senaristlerin sıklıkla ifade ettiği bir klişe vardır bilirsiniz. Yarattıkları karakterler hikayenin nasıl akacaklarına kendileri karar verirler derler. Bu evde de aynı hissiyata kapılıyorum. Oluşturulan ana eskiz, taslak geri kalan tüm ayrıntıların kendiliğinden yerini bulmasını sağlamış.
Arka istinat duvarı ile bina kütlesinin kurduğu ilişki doğrultusunda merdiven aslında ana hacmin dışında kalmış yani salondan yatak odasına geçmek için evin dışına çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Yağmur, rüzgar, kar, çamur önemli değil, çünkü asıl mesele, uyku eylemini tüm çapaklarından temizleyip yatağa bir tek uyumaya gitmek . Başta söylediğim istinat duvarı ve bina kütlesinin kurgusal problemine cevap olarak merdivenin ara kesitte kalması bu sonucu doğuruyor. Tam tersi olsaydı senaryoya ters giden, tutarsızlık yaratan, çelişen şeyler ortaya çıkarırdı. Müşteri diyor ki, "
Ben zaten şehirdeki evimde salondan yatak odasına geçer gibi değil, farklı bir deneyim yaşamak iin gidiyorum oraya dolayısıyla yağmurlu bir günde de üstüme bir şey alıp evin dışına çıkıp merdivenle üst kata çıkabilirim. " Duyarlılıkla fark edilen bir problemin cevabı sonucu ortaya çıkan kazanç ve bu kazancı sadece gene olabildiğince sade bir merdivenin yaratıyor olması olsa olsa "ilham verici" olarak açıklanabilir.
İnşaat süreci ile de ilgili olarak, Betonart dergisindeki röportajtan bir alıntı her şeyi açıklıyor aslında "
Kalfa B2 Evi'ni bitirdiğinde dedi ki "30 yıldır yaptığım işin aynısını yaptım ama bambaşka bir şey çıktı. "" Eşi benzeri bulunmayan malzemeler kullanarak, tüm mühendislik hesap sınırları zorlanarak, olmadık geometrilerde bir plan çözümüne sahip olmak, yani nicelik olarak kabarık bir listeden ziyade, nitelik olarak yoğun bir ürün ile karşı karşıya olduğumuzun bilincinde olmalıyız.
Ödül noktasında ise kurul tarafından görevlendirilen mimarın inceleme için evde bir hafta vakit geçirdiğini, müşteri ile, mimar ile, yapı ustaları ile ve komşular ile tek tek görüşerek bir rapor hazırladığını da belirteyim.
Tam olarak elimde bir belge yok ama bilgim kadarıyla, betonarme karkas bir bina.
Sonuç olarak müşterinin talebi, arsa seçimi, projelendirme süreci, imalat süreci , tam tamına her şeyi ile içinde bulunduğumuz mimarlık pratiği açısından ütopik derecede ideal bir yapıdır B2 Evi.