Bence liste özetle şu şekilde olmalıdır:
- Marka ve marka haklarının koruma altına alınması ile alakalı işlemler
- Eğer fikir bir donanım ile entegre çalışan bir yazılım ise Türkiye'de patent başvurusu yapılabilmektedir. (Yazılımlar Türkiye'de ancak donanımsal bir entegrasyon var ise patentlenebiliyor, Amerika'da ise direk yazılıma patent başvurusu yapabilirsiniz)
- Fikrin üzerinize zimmetlenebilmesi için, fikir özetini içeren bir dökümanı noterden kendi adınıza tescil ettirebilirsiniz. Tabi bu size sonsuz bir koruma sağlamayacaktır. Bence bundan daha etkili yol, fikri hayata geçirmektir. Böylelikle fikrin size ait olduğu her şekilde ispatlanabilir.
- Şirket içi hukuksal durumlar için ise klasik iş hukuku bilgisi (eleman çalıştırıyor iseniz onunla alakalı temel bilgiler) gerekebilir.
Bunlar dışındaki tüm farklı noktaları yaşayarak, tecrübe ederek, zamanı geldiğinde araştırıp öğrenerek ilerleyebilirsiniz.
Bunun yanısıra, her zaman fikir danışabileceğiniz bir avukat olabilmesi mümkünse çok yerinde ve faydalı olabilir. Biz, bir çok zaman avukat dostumuz @Redeye'dan çeşitli konularda fikir almışızdır. Yeri gelmişken teşekkürler @Redeye.