Zalimlik ve kalp kırma sürekli olmamalıdır. Her işletmenin en önemli iki amacı vardır.
- Kar etmek
- Süreklilik
Bunun için;
e
- Katı olmanız prensiplerinizden şaşmamanız gerekir. Siz yönetici olduğunuza göre iş sizin istediğiniz ve sadece sizin istediğiniz gibi yapılmalıdır. İşi başka türlü yapmak isteyen eleman önce sizi ikna edip sizin o başka türü istemenizi sağlamalıdır. Aksi taktirde başka bir tür iş yapma söz konusu olamaz.
- Bir çalışan işini doğru düzgün yapmıyorsa, ona önce işin nasıl düzgün yapıldığını anlatmanız, göstermeniz ve bunu iki kere daha tekrarlamanız gerekir.
- İş hala düzgün yapılmıyorsa kırılacaksa kalbinin kırılacağını umursamadan elemana işi düzgün yapamadığını, ya kendine çeki düzen vermesi gerektiğini ya da beraber çalışmanızın yavaş yavaş riske girdiğini söyleyebilmeniz gerekir.
- Hala işiniz düzgün yapılmıyorsa bence zalimlik sayılmaz ama siz öyle yazmışsınız, zalim olup o çalışanı işten çıkartmanız gerekir. Sonuçta çalışanlar da verdiğiniz işe talip olarak işe girerken o işi yapmayı taahhüt ederler. Nasıl siz yapmayı taahhüt edip de düzgün tamamlayamadığınız iş için müşterinizi kaybeder, küçük anlamda işten çıkartılırsanız siz de aynı şekilde çalışanınıza davranmalısınız.
Zaten çalışanınız namuslu, işiniz için yetkin, çalışkan bir insansa ikinci noktadan öteye geçmeyeceğiniz için ne kalp kırmak ne de zalim olmak gerekecektir, diğer türlü bir elemanı da hiçbir işletme finanse etmez. Sonuçta birinci amaç kar etmektir.