Ev tipi bir jeneratör prensip olarak bir benzin motoru ve ters çalışan bir elektro motordan oluşur. Benzin motoru çalıştırılarak ters çalışan elektro motor yani jeneratör döndürülür. Bu motorların bobinleri, içte, rotor kısmında olabilir yada dış çeperde çileler halinde olabilir. Diğer kısım doğal ya da doğru akımla çalışan jeneratörüne bağlı olarak 2-4-6-8 adet elektro mıknatıstır. Bilindiği üzere bir bobin bir manyetik alandan geçtiğinde indüksiyon akımı dediğimiz akım oluşur. Benzin motorunun rotoru döndürmesi sayesinde bobinler ve mıknatıslar sürekli karşı karşıya gelirler yani bobinler sürekli bir manyetik alandan geçerler ve elektrik üretirler. indüksiyon bobinleri rotorda olan modellerde bobinin uçları rotorun aksında iki bakır halkaya bağlanır ve halkaların üstünde kayan fırça denilen bazen kömür bazen bakır bazen de daha pahalı metallerden elemanlar ile üretilen elektrik alınır. Jeneratörlerde çeşitli yapı formları mevcuttur, dış kısmı dönenler, rotoru dönenler, sabit mıknatıslı, elektro mıknatıslı olanlar gibi. Elektro mıknatıslı olanlar en azından ilk enerjiyi üretebilmek için bir miktar doğru akıma ihtiyaç duyarlar. Doğal mıknatıslılar akıma ihtiyaç duymazlar.

Şekilde görülen bir alternatif akım jeneratörüdür, dört kollu düz akımla manyetize olan bir rotor ve dışta indüksiyon bobinleri. Bunlarda kol sayısı alternatif akımın sinüs dalgasının frekansını dönme hızıyla beraber belirler, 2, 6, 8 gibi çift sayı kollu rotorlar da mevcuttur.
Jeneratörler termik santraller, hidro elektrik santralleri, nükleer reaktörler, rüzgar tribünleri, otomobiller, motorsikletler, bisikletlerde
(dinamo) kullanılır.

Buhar tribününe bağlanmış 56 kutuplu bir jeneratör.

Bir hidroelektrik santrali jeneratörü.

Bir nükleer reaktör jeneratörü.

Otomobil şarj dinamosu

Bir bisiklet dinamosu.
Ev tipi jeneratörü zaten sayın
Turan Söylemez (@turansoylemez) yayınlamış. Hepsinin çalışma prensibi Sayın
Turan Söylemez (@turansoylemez) 'in de belirttiği gibi motorun, suyun, ısının, ya da bisikletin tekerleğinin oluşturduğu hareketi elektriğe dönüştürmektir. Unutulmamalıdır ki her jeneratör enerjiyi bir miktar kayıpla elektrik enerjisine çevirir, Santrallerde üretilen elektrik ilk olarak trafolara girer ve ısıl kayıpları azaltmak için akım şiddetini düşürme amaçlı voltajı yükseltilir. Böylece elektrik üretildiği yerlerden yüzlerce kilometre öteye iletilebilir ve kullanımdan önce genellikle mahallelerde ya da fabrikalarda trafolar yardımıyla 220-240 ya da trifaze 380V'a indirgenerek tüketilir.