Bu soruya yanıt vermeden önce kapitalizm kelimesinin çıkışını ve zaman içerisinde nasıl evrildiğini anlamamız gerekiyor.
Kapitalizm sermaye sahiplerinin yönetime egemen olduğu, üretim araçlarının çok önemli bir yer tuttuğu, arz ve talebe bağlı hem sosyal hem de ekonomik bir sistemdir. Kelimenin kullanımı 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kapitalizm teorik olarak bakıldığı zaman kusursuz bir ekonomik sistemdir ancak insan unsuru göz önüne alındığında pratikte durum daha farklıdır. Kapitalizm tamamen verime odaklandığı için adalet kavramı bazen çalışan kişiler arasında sorgulanmaktadır. İnsanlar kapitalizm hakkında genelde şu yanlış kanılara kapılmaktadır:
Kapitalizmde biri kazanırken birileri mutlaka kaybetmek zorunda. Bu düşünce genelde kapitalizmin zengini daha zengin yaptığı fakiri ise daha fakir yaptığı şeklinde algılanır ve yanlıştır. Kapitalizmin temel amacı herkesi eskisine göre aha zengin yapmaktır. Sermaye sahiplerinin ekonomisindeki artış oranı doğal olarak çalışan kişilere göre daha fazla olacaktır ancak bu durum birilerinin mutlaka kaybetmek zorunda olduğu anlamına gelmez.
Kapitalizm bütün sorunları çözmek için harika bir ekonomik sistemdir. Bu düşünce de kapitalizme çok inanan bazı ekonomistler tarafından dile getirilmekte. Benim şahsi görüşüm şu an dünya üzerinde kusursuz bir ekonomik düzen mevcut değil. Bütün ekonomik düzenlerin az ya da çok kendine göre eksik noktaları var. Kapitalizmde serbest piyasa ekonomisi geçerlidir. Serbest piyasa tüm sorunları çözemez çünkü piyasa her zaman akıl sahibi ve etkili kişiler tarafından yönetilmiyor.
- Kapitalizm ile serbest piyasa tamamen aynı şeyleri ifade eder. Serbest piyasa ile kapitalizm günümüzde aynı işlevde kullanılsa da kökenleri farklıdır. Hatta bazı kişilere göre serbest piyasa bir anti-kapitalizm ürünüdür. Ancak serbest piyasa kapitalizme hizmet eder. Kapitalist kişiler serbest piyasayı kendi çıkarları doğrultusunda kullanır ve piyasanın değerlenmesinde rol oynarlar. Sonuç olarak serbest piyasa ve kapitalizm birbirine yakın kavramlardır ancak farklı bir görev üstlenmişlerdir.
- Kapitalizm yeni zenginlerin çıkmasını engeller. Kapitalizm yeni kişilerin yükselmesini engellemez aksine teşvik eder. Çünkü yeni gelen her kapitalist kişi yeni bir iş alanı yeni bir serbest piyasa sektörü demektir. Bu durumda serbest piyasa ekonomisi hareketlenecek ve bu durum kapitalizmin savunduğu değerlerle örtüşecektir.
