
Kaşıntı, deri ve üst deride sonlanan serbest sinir uçlarının uyarılmasıyla duyulan, tırnakların deriye sürtülmesi isteğidir. Kaşıntının
sivilceler, yaralar, parazitler, alerji, bakteri, mantar ya da virüs kökenli enfeksiyonlar gibi pek çok kaynağı olabilir. Kimi ilaçlar veya ilaçlarda bulunan koruyucu,renklendirici maddeler de yan etki olarak kaşınmaya sebep olabilir.
Kasıntı Nasıl Oluşuyor?
Kaşıntının nasıl oluştuğuna dair nörofizyologlar, kaşıntı kaynağının derinin üst ve alt tabakasındaki reseptörleri uyarması ile oluştuğunu düşünüyor. Bu reseptörler, özelleşmiş sinir telleri olan "C telleri" aracılığıyla önce omuriliğe oradan da beyin kabuğuna sinyaller gönderir ve sinir iletimini düzenlemede görevli kimyasallar olan nörotrans-miterler salgılamaya başlar.Bu maddelerden en önemlisi "P maddesi" adı verilen ve kan damarlarını genişletip, mast hücrelerini dolaylı yoldan etkinleştiren bir maddedir. Mast hücreleri de derideki şişlik ve kızarıklığa sebep olan histamini salgılar. Bazı alerjik maddeler, mast hücrelerini doğrudan uyararak histamin salgısına sebep olurlar. Histamin de o bölgede kaşıntı hissine sebep olur.
Kaşınmak Neden Rahatlatıyor?
Yapılan bir araştırmada kişiler kaşınınca beyindeki acıyı algılama ve hatırlamayla ilgili bölgelerin aktivitesinin azaldığını saptandı. Kaşıma işleminin yoğunlaşması, beynin bu bölgelerindeki faaliyetini iyice düşürdü. Bu sonuca 13 sağlıklı insanın bacaklarının alt kısmını 30 dakika süresince aralıklı olarak toplam 5 dakika yumuşak bir fırçayla kaşınılması ve beyin MR'larının izlenmesi sonucu ulaşıldı.