Konuya ilişkin danışmanlık hizmeti veren bir şirketin genel sorumlusu olarak süreç hakkında kısa ve öz bazı bilgiler paylaşmak isterim.- KOSGEB, yeni girişimci sıfatıyla şirket kurmak isteyen kişilere Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kapsamında sertifika ve sertifikayı almaya hak kazananlara 30.000 TL'ye kadar hibe (geri ödemesiz), 70.000 TL'ye kadar ise kredi (geri ödemeli) desteği vermektedir.
- Bu desteklerden yararlanma hakkı kazanan girişimci, öncelikle şirketini nerde, nasıl ve hangi makine-ekipman ve personel ihtiyacıyla kurmak istediğini detaylı bir şekilde anlatan (içerisinde piyasa ve rakip analizinden tutun da, mali kar-zarar tablolarına kadar her türlü ayrıntının bulunduğu) bir iş planı hazırlar.
İş planı hazırlamak, o kadar bilgi, deneyim ve araştırma gerektirir kiçoğunlukla girişimciler tek başlarına bu raporun altından kalkamazlar. O yüzden konusuna hakim ve iyi referansları olan bir KOSGEB Danışmanı ile çalışmaları gerekir.
Genelde danışmanlık firmaları ne kadar iyi referansa sahip olursa olsun, hazırladıkları iş planı için kurul incelemesinden geçme onayı vermezler. Yani; KOSGEB müdürlüğüne sunulan iş planı kurul onayından geçmezse, firmaya ödediğiniz tüm danışmanlık ücreti boşa gider. Böyle sıkıntılı bir durumla karşılaşmamak için daima hizmet garanti sözleşmesiyle çalışan ve iş planının kuruldan geçememesi halinde hizmet bedelini iade eden şirketlerle çalışmayı tercih etmelisiniz.KOSGEBTurkiye.com olarak %100 Yatırım Alma Garantili KOSGEB Danışmanlığı hizmeti vermekteyiz ( kosgebturkiye.com ). - Bir diğer önemli unsur, girişimcinin almış olduğu desteğe ilişkin bütçe kapsamını iyi bilmesidir. Buna göre; 30.000 TL'lik KOSGEB Girişimci hibesi alan bir kişi, bu hibeyi aşağıdaki destek oranına göre kullanmak zorundadır:
3.000 TL -> Şirket kuruluş giderleri (odalara kayıt, sicil gazetesi ilanı, ilgili muhasebe giderleri vb.),
15.000 TL -> Makine-techizat giderleri (masa, sandalye, bilgisayar, gerekli temel ekipmanlar vb.),
12.000 TL -> 2 yıl boyunca genel gider desteği (telefon, su, elektrik, doğalgaz faturaları vb.)
Farkettiyseniz, yeni açıklanan - ve henüz yürürlüğe girmemiş - destek oranı kapsamında kira ve hammadde gideri yer almamaktadır.
Bunun dışında, destek oranları yapılan toplam harcama üzerinden Kadınve Özürlü girişimciler için %70, Erkekler için %60'tır (Ör: 30.000 TL'lik destek alabilmeniz için toplam harcamanızın - destek oranları dahilinde - kadınsanız ~43.000 TL, erkekseniz 50.000 TL olması gerekiyor) - Söz konusu desteklerden faydalanabilmeniz için iş planı hazırlama aşamasında ihtiyaç duyduğunuz ekipman-teçhizata ilişkin satıcı firmalardan proforma fatura almanız ve başvuru esnasında KOSGEB'e ibraz etmeniz,
KOSGEB proje onayı aldıktan sonra tüm bu ihtiyaçlarınızı kendi paranızla satın almanız, ilgili fatura ve ödeme yapıldığına dair banka dekontunu tekrar KOSGEB'e iletmeniz,
Bildiriminize istinaden şirket adresinize gelecek KOSGEB Denetleme Memuru'nun beyan ettiğiniz ekipmanları gerçekten aldığınıza dair ilgili tutanağı imzalaması ve başvurduğunuz müdürlüğe iletmesigerekmektedir.
Bu aşamalardan sonra KOSGEB, banka hesabınıza yaptığınız harcamaların Kadın veya Özürlü iseniz %70'ni, Erkekseniz %60'nı banka hesabınıza yatırır.
En kısa anlatımla, KOSGEB Girişimci desteklerinin ana hatları bu şekildedir. Kişisel görüşüm, düşük sermayelerle kurulacak işler için KOSGEB desteklerinin eşsiz olduğu, bunun yanı sıra büyük sermaye gerektiren işlerde ise pek uygun bir seçim olmadığı yönündedir.