Hadisler peygamberin vefatından sonra yazılmıştı ve Kuran'da ayetler "Allah'ın adıyla" veya "De ki; " diye başlarken hadisler; "Bir rivayete göre" veya "Şurdan alınan duyuma göre" gibi başlar. Yani Kuran'da direk vahiyler sözkonusuyken hadislerde insan temelli kaynak belirtilmektedir.
Bir de Kuran'a dair bir kaç farklı özellikten (insanın kendi deneyimiyle yaşayabileceği akıl ve gönüle işaret sunmasından vb.) bahsetmiştim iki konuda. inploid.com/t/kuranin-ozellikleri-neler...inploid.com/t/kuranin-hangi-bolumleri-m...Diğer bir husus ise peygamber sadece Kuran'ı tebliğ ettiği ve kendi nefsinden birşey söylemediği kuran'da açıktır (Necm 3). Dikkat ederseniz Kuran'da sadece yaratan tarafından emrolunan şey tebliğ olmuştur. Hadislerde ise görülenler üzerinden yani insani sözler mevcuttur.
Kısacası yazılan şeylerin tabiatına bakıldığında aradaki fark seziliyor. Bu arada hadislerin hak dini temsil etmediği ve hadislerin insanların aklındaki islam düşüncesini yozlaştırdığı görüşü vardır ve bu konuda ciddi tartışmalar vardır. Kimileri "İslamın kaynağı Kurandır" derken kimileri ise "Hadis olmazsa kuran anlaşılmaz" demektedir.
Kaldıki Kuran yazılı bir kaynak olmasa yaratan zaten bir şekilde insanları uyaracaktı. Yazılı kaynak olmadan yani kendisine kitap verilmemiş elçiler de vardı. Örneğin Nuh peygamber bunlardan biridir.