her cagdas ulkede olmasi gerektigi gibi artik ordu seklen siyasi iradeye bagli. ki su an gorunus olarak ordu isini yapiyor. aslinda bu noktada seklen demokratik rejim goruntusu sergilesede icerik olarak ne yazik ki bunun tam zitti gerceklesmekte.
ancak cogu insan ordunun siyasi degil askeri bir birim oldugunu benimseyemedi. hatta hala bir sabah darbe yapilmis ulkeye gunaydin diyecegi umuduyla gece yastiga basini koyan insanlar var.
Turkiye'de 2000 yilindan itibaren bir AB ruzgari esmekte. once halkin bilincaltina birlige girdigimizde tum sikintilarin sona erecegi, dertlerin bitecegi, herkesin refaha kavusacagi yerlestirildi. tabi bunun pesine askerin herhangi bir mudahelesinde muzakerelerin sonra erdirilecegi acikca soylendi. orduda bu sureci baltalayan kurum etiketi yememek icin siyasette ki rolunu pasifize etme yoluna gitti. iktidar karsiti kalan son ordu mensuplarida estirilen ruzgarlarda tepki koyunca yerlerini belli ederek tutuklamalara konu oldular.
artik iktidara fiziki olarak direnebilecek ya da karsi cikabilecek ordu icerisinde kimse kalmadi, kalanlar varsa da tutuklamalar ve bitmeyen davalarla onlarda sindirildi.
aslinda bir bakima olmasi gereken oldu. tabi bunun olus sekli, icerigi cok uzun tartismalar dogurur. ama kesin olan tek sey bu ulkede ordunun iktidar degistirici olmaktan ciktigi.