Bilmek istediğin her şeye ulaş

Örnek: ab ve ba iki basamaklı sayılardır. ab+ba=66 olduğuna göre a+b=? Cevap: ab+ba=11(a+b) => 66=11(a+b) => a+b=6.... BU örnek soru ve cevapta 11(a+b) neden ve nasıl ortaya çıkmıştır?

Örnek soru ve cevabı uzaktan eğitim üniversite ders notundadır.Düzenle
Ab sayısının 10lar basamağındaki 10 x a'ya eşittir. B de birler basamağında olduğundan 1 x b yapar. Ba sayısı içinde aynısını yaparsan 10 x b ve 1 x a olur.
[diyelim ki ab sayısı 51 olsun 5 x 10 = 50 (10a) bir de b var 1 x 1 = 1 (1b)
tersine çevirirsek 15 => 1a+ 10b]
şimdi elde ettiklerimizi alt alta yazıp toplayalım

ab + ba = 66
(10a+b) + (10b+a) = 66
11a+ 11b= 66
11 . (a+b) = 66
a+b = 66/11
a+b = 6
  • Paylaş
A+b yerine toplamları 6 yapan iki deger verirsen tabiki iki basamaklı sayılar olmalılar yani a ve b 0 degeri alamaz, o zaman daha iyi anlarsın.. .
  • Paylaş
Kendi soruma kendim cevap;

ab iki basamaklı bir sayı olduğu için 10.a+b şeklinde açılabilir. 10.a+b+10.b+a=11.a+11.b=11(a+b)
  • Paylaş
Sayı basamakları dediğimiz konudan gelmektedir. AB iki basamaklı sayısı için AB=10A+B
BA sayısı için ise
BA=10B+A

AB+BA= 10A+B+10B+A ==> 11(A+B) olur
  • Paylaş
Sonraki Soru
HESAP OLUŞTUR

İstatistikler

188 Görüntülenme6 Takipçi4 Yanıt

Konu Başlıkları