Böyle bir talep; mimarlar, iç mimarlar tarafından en zor cevap verilecek taleplerden biridir. Nedenleri ise;
1. Konut denilen kavram ile ev denilen kavramın birbirinden farklı olması.Tasarımcılar açısından konut formüle edilebilir bir probleme dönüşebilir fakat ev daha zor bir fonksiyona dönüşür, çünkü işin içine genel geçer cevaplardan çok; bire bir ilişkiler, kişisel zevkler, kişisel alışkanlıklar, edinilmiş görgüler devreye girer. Bu durum da bir uzmanın doğru hipotez oluşturmasını zorlaştırır ve sonuç üründe karmaşaya sebep olur.
Oluşan olumsuzluklara ilişkin benim aklıma gelen iki yöntem var. Ya uzman sadece teknik olarak uyarılarda bulunacak, onun dışındaki tüm seçimleri ev sahibine bırakacak ya da ev sahibi, uzmanın sadece sorularına cevap vermekle sınırlayacak kendisini.
2. Metraj-birim fiyat sıkıntısı
Harcanan mesai, emek ve bilgi açısından tüm bir eve veya enikonu bir apartmana harcanandan daha farklı olmaması sebebiyle uzman açısından makul bir fiyatlandırma yapılamaması
3. Kapsam belirsizliğiİşin ucunun gene ekonomiye dayandığı maddelerden biri. Malumdur ki çoğu bu işlerle ilgilenenlerin kocaman bir mağazasının olması ve a'dan z'ye tüm materyalleri içerisinde barındırması mümkün değildir. Bundan dolayı hizmet, malzeme ya da ekipman alımını iş ortaklarından sağlar ve işverenine teslim eder. Bu koordinasyonunda müşteriye yansıyan bir bedeli olur. Bu durumun faydası müşterinin sadece uzman ile muhattap olması ve çıkacak olan aksilikler karşısında kimden hesap soracağını bilmesidir. Dezavantajı ise ekonomiktir. Uzmanın hani kalemden ne kadar kar ettiği, abiyane tabirle ne kadar kazıkladığı muammadır. Bahsettiğim dezavantajdan dolayı genelde karşılaştığımız bir durum ürün kodlarını uzmandan bilgi olarak öğrenip temini müşterinin kendisinin yapmasıdır. Bu ve benzeri bir yöntem de terslikler yaratsa da en azından işin başında karşılıklı olarak mutlaka net bir şekilde tarif edilmesi gereken öenmli bir maddedir.
4. Yeterlilik sorunuGünümüz ve ülke koşullarında inşaat sektöründeki bir uzmanın en büyük rakibi ne yazık ki gene aynı sektördeki eğitimsiz kişilerdir. Bahsedilen kapsamdaki bir işin taliplileri mimarlar olduğu kadar dekorasyoncular da olacaktır. İstisnalar olsa dahi geneli değerlendirildiğinde teklif aşamasında avantajlı görünse bile ortaya çıkacak ürün süprizlere açıktır ve bu ihtimal oldukça korkutucu sonuçlar da doğurabilir.
Velhasıl cevap olarak denebilir ki, mimar ya da iç mimardan sadece ve projelendirme ve kontrollörlük hizmeti alıp, imalat öncesinde bütçeyi eksiksiz belirlenmesini talep etmeniz olacaktır. Böyle bir kapsamı zor da olsa kabul edecek bir uzmanın ücreti ise toplam bütçenin en az %20-25'sine denk gelir. Bugün itibariyle tarif edilen iş kapsamında imalat birim fiyatı (TL/m2) hareketli mobilyalar, aksesuarlar ve ekipmanlar hariç 250 - 450 arasında değişecektir.
Eğer daha önceden keşfetmediyseniz aşağıdaki linki incelemenizi ve yönergeleri takip etmenizi öneririm.
armut.com/? gclid=CKC9s_Cx7coCFbQV0wodxz. . .