Facebook hesap bağlantınızı yeniden yapmanız gerekmektedir. Hesabınızı yeniden bağlamak için buraya tıklayınız.
Not: Hesabınızı bağladıktan sonra bu uyarı bir daha gözükmeyecektir.Tamam
Soru, Konu, Kişi ve Yazılarda aramak için yazmaya başla
Redeye
Avukat4483 puan
İbrahim Aydın, Ben de sizin anlattığınızdan doğru anlayıp anlayamadığınızı anlayamadım =)"A" web sitesi var. Sanatçılar "A" web sitesi üzerinde kendilerine galeriler oluşturuyor, siteye gönderdikleri eserleri diğer sanatçılarla paylaşıyor. Bir "X" kişisi var, kendisi uygulama geliştirici.. X kişisi sanatçı değil ve "A" sitesinin çalışanı da değil... "X" kişisi, "A" web sitesine üye olan sanatçıların kullanması için; facebook/blogger gibi sosyal ortamlarda çalışan bir "T" uygulaması geliştiriyor. Uygulama sayesinde "A" sitesinin kullanıcıları, "A" sitesine gönderdikleri eserlerini, yine kendilerine ait facebook/blogger sayfaları üzerinde gösterebiliyor. Yani sanatçı kişi "A" sitesine yüklediği eserlerini, "T" uygulaması sayesinde facebook/blogger profiline yerleştirdiği sabit bir panel içerisinde gösterebiliyor. "T" uygulaması verileri anlık olarak "A" web sitesinin sunduğu web servisleri üzerinden alıyor. "X" kişisi, "T" uygulamasının oluşturduğu bu sabit panelde, sanatçının eserlerinin altında veya üstünde reklam verirse ne olur?
Redeye, Sanırım aynı şeyden bahsediyormuşuz. Yukarıdakine ek olarak her iki durum için de şöyle bir yöntem uygulanabilir: Eser sahibi kullanıcıların programı yüklemek istemesi halinde karşılarına bir genel işlem sözleşmesi çıkartırsınız. Programı kullanmak istiyorsa belirlediğiniz şartları kabul etmiş sayılacağını hatırlatırsınız. Kişi tıkla ve geç sistemi ile programı yükler ise bu uygulamaları kabul etmiş varsayılır. Ki benim görebildiğim kadarı ile (henüz elektronik imza vb. yaygınlaşmadığı için) yapılan çoğu işlem bu mantıkla yürütülüyor. Ama böyle bir düzenleme yeterli olabilir mi derseniz şu bağlantıda yazılanları da akılda bulundurmak gerek: inploid.com/t/web-sitelerinde-sikca-karsimiza-cikan-privacy-policy-ve-terms-of-use-metinleri-ne-icerir-farklari-nedir-kendi-web-sitemiz-icin-hazirlarken-nelere-dikkat-etmemiz-gerekir/
Redeye, Aslında eser sahiplerinden bu gibi uygulamalara rıza verdikerini gösterir ıslak imzalı bir metin alabiliyor olsanız daha tesirli olabilirdi ama yazılım/kurulum işleyişinin doğasına pek uygun düşmüyor tabi.
İbrahim Aydın, Yani kullanıcı uygulamayı ilk kullanmaya başladığında gizlilik politikası ve kullanım koşulları metnini gösterip kabul ettirmek uygun olan yaklaşım o zaman. Yasal geçerliliği ise adli birimlerde yapılan değerlendirmeye ve tartışmalara göre belirleniyormuş anladığım kadarıyla.. Peki ek bir sorum daha olacak: kaynak web sitesi yurt dışında hizmet veren bir şirket ise; internet kullanımı/paylaşımı ile ilgili bu ve benzer konularda ülkemizdeki vatandaşlara karşı dava açma yolu var mıdır?
Redeye, Yazılımın kaynağı (indirilebildiği ve yapımcı şirket adına kayırlı adres) olan internet sitesinden bahsediyorsunuz sanırım. Ama konunun ikinci kısmını tam anlayamadım. Eğer internet kullanımı/paylaşımı derken (internet sitesinin sahibi olan firmanın bahse konu yazılımın lisans dağıtım haklarını elinde bulundurduğu varsayımından yola çıkarak...) crack vb. yöntemlerle yazılıma ilişkin fikri haklarının ihlalinden bahsediyorsanız konunun, artık fikir ve sanat eserleri kanunu çerçevesinde profesyonel bir destek gerektirecek boyutta olduğunu düşünebiliriz. Kusura kalmayın yasallar çerçevesinde yapılabilen açıklamalar bu düzeydedir. Hem niye ülkemizdeki vatandaşlara karşı dava açıyorsunuz bakalım ayıp değil mi :)
İbrahim Aydın, Eserlerin yüklendiği asıl site ("A" sitesi) tarafını değil, sosyal platformlarda paylaşım yapmayı sağlayacak olan ek uygulama (T uygulaması) tarafını merak ediyorum. Yurt dışı kaynaklı bir galeri web sitesinden, paylaşım yapmaya yarayan bu uygulama bizim ülke vatandaşımız tarafından geliştirilmiş olsun. Yurt dışı kaynaklı eserlerin yüklendiği esas web sitesi, bizim vatandaşın uygulaması reklam yayınlıyor diyerek dava yoluna gitmek isterse, Türkiye'deki işleyişe göre "sen ecnebisin nereye bizim vatandaşımıza dava açıyon" diyebiliyor muyuz? Ya da böyle bir dava açma yolu var olsa bile; web sitesinin kullanıcıları şahsen şikayetçi olmadığı sürece, web sitesinin dava açmak için her hangi bir dayanağı zaten olmuyor olabilir mi? (Aslında konuyu gereğinden fazla uzattım biliyorum kusura bakmayın...)
Redeye, Eser sahipleri ile galerici arasındaki ilişkiyi diğer bir deyişle sözleşmeyi de irdelemek yerinde olur bu durumda. Yabancılık unsuru değil hak sahipliği üzerinde durmak gerek. Bağlantıyı gözden geçirmenizde fayda olacaktır: ekutup.dpt.gov.tr/hukuk/oik521.pdf
Redeye, aso.org.tr/kurumsal/media/kaynak/tur/haberler/ıprguideturkce.pdf
Hakan
Bütçe Uzmanı47139 puan
İbrahim Aydın, Eserler orijinal site dışındaki sitelerde sanatçının rızası dışında yayınlamıyor. Sanatçı, eserlerini diğer sitelerdeki profillerinde de yayınlayabilmek için bu uygulamayı kendi rızası ile kullanıyor.
Hakan, rıza ispata muhtaçtır eğer bir elektronik sözlşeme ile uygulamayı kuruyorsa makinasına sanatçı suç teşkil edeceğini sanmıyorum. ancak sözkonusu sözleşme de eserlerin bulunduğu alanda sözleşme kapsamı dışında gelir edeilebileceği beyanın açık ve sarih olarak yazılması gerekli gibi geliyor bana.yani ben bir ressamım seni bu uygulaman sayesinde bir çok yerdeki eserlerimi yayınlayabiliyorum ama bu yayına düşen reklamlardan parayı sen kazanıyorsun. şimdi burada şu açmaz var ben bu eserleri sosyal amaçlarla yayınladım senin uygulamanla ve sen bu uygulamadan para kazanmak için benden rıza almadın o zaman tazminat talebi hakkım olur çünkü ben senin uygulamanı iyi niyetle sosyal paylaşım olarak kullanıyorum ama sen bu iyi niyeti bana haber vermeden ticari vasıflara büründürüyorsun.Buradaki çelişki uygulama yükleme sözleşmesi ile giderilebilir. uygulamayı yüklerken sözleşmeinin içerisinde bir madde de bu uygulamada reklamlara yerverilecektir eserlari yayınlanan sanatçılar hak talep etmeyeceğini kabul eder filan gibi açık bir ifadeye başvurman lazım. @redeye neydi üstad şu iyi niyetin kötüye kullanılmasındaki yaptırım.?
Redeye, Medeni Kanunumuzun 2.maddesi gereği:Herkes, haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.Bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz. (Gerçi İsviçre öğretisinde bu konuda da tartışmalar varmış. Bir hakkın kötüye kullanımı olabilir mi şeklinde...)Ama iyiniyetin kötüye kullanılması ayıptır, yazıktır :)
Hakan, iyi niyat candır :)
İlgili Sorular
Mal
Sosyal hesaplarınla üye olFacebook · Twitter · Linkedin
Üyeler Kullanım Şartları'nı kabul etmiş olur.
İstatistikler
Konu Başlıkları
Düzeltme kaydedildi :) Lütfen sayfayı güncelleyin.
Düzeltme gerçekleştirilemedi!
Toplam 0 düzeltme bulundu. 0 ms.
Şikayet etmek istediğinizden emin misiniz?
Evet, RaporlaHayır, Vazgeçtim