Şeker hastalığı kendini bir takım belirtilerle belli eder. Herhangi bir belirti yoksa yine şeker hastalığı teşhisi koymak mümkündür.
En sık görülen belirtileri- Çok fazla su içme ve içme isteği
- İştahın açılması ve fazla yemek yeme
- Çok sık idrara çıkmak
- Ciltte kuruma
- Sürekli halsizlik ve yorgunluk, çabuk yorulmak
- Yaraların geç iyileşmesi
- Bazen bulanık görmek gibi belirtileri vardır.
Bu belirtilerin ortaya çıkmadığı insanlarda şeker hastası olup olmadığını anlamak için kan ve idrar tahlilleri yapılmaktadır. Şeker hastalarının idrarında şeker bulunur. Bunun dışında
şeker ölçüm cihazları ile takip altına alınan hastaların şekerinin olup olmadığı anlaşılabilir.
Açlık kan şekeri düzeyi normalde 126 mg/dl nin altında olmalıdır. ( Günümüzde 140ın altı normal olarak değerlendiriliyor.) Bunun üzerindeki değerler şeker hastalığında tanı konulması için önemlidir. Bununla birlikte günün herhangi bir zamanında yapılan şeker ölçümü 200 mg/dl nin üzerinde ise kişi şeker hastasıdır.
Glukoz tolerans testi, şeker yükleme testi olarak da bilinen bu test ile de şeker hastalığı teşhisi konulabilir. Şöyle ki; Kişi aç iken vücut ağırlığının kg’ı başına 1 gr şeker (glukoz) verilir. Şeker hastası olmayan bir kişi için sonraki 2 saat içinde ortalama 90 mg/dl’den 120-140 mg/dl’ye kadar çıkar ve normalin altına döner. Fakat şeker hastası olan birinde zaten açlık kan şekeri 110 mg/dl nin üzerinde olduğundan bu test uygulandığında çok daha fazla artış gösterir, ve ancak 4-6 saat sonra düşer.