Bu soruya Türkiye'yi bekleyen acı gerçek ve aslında nasıl bir eğitim sisteminin verilmesi gerektiği hakkında iki yorum getirmek istiyorum;
- Eğitim sistemi bir ülkenin gelişmişlik düzeyini ve kalkınmasını değiştirecek en önemli sistemdir. Bu sistem şahsi olarak çok fazla yeniliğe açık bir sistem olmamalıdır. Şöyle ki eğitim sistemi sürekli değişimlere uğrayacak bir süreç değildir. Aksi halde olumlu ve olumsuz taraflarını saptamak güçleşir. Ülkemizde en fazla değişimin yapıldığı sistemlerden biri haline gelmesi kalitesini azaltmaktadır. Son yıllarda yapılan değişimle artık çocukların yönelmesi istenen alanlar dolaylı yollarla sağlanmaya çalışılıyor. Eğitim sisteminin kesinlikle din ve devlet işlerinden ayrı tutulması gerektiği halde bu karışım engellenemiyor. Kız çocuklarının daha az eğitime katılması sağlanarak ülkenin kalkınma gücünün yok ediyorlar. Bir ülkenin kalkınması iyi eğitim alan kız çocuklarına, bunun paralelinde de iyi eğitimli annelerin yetiştirdiği çocuklarla sağlanır. Bu bizim ülkemiz için geçerli değil.
- Aslında olması gereken eğitim sistemi kişisel fikirlere dayalı olmamalıdır. Somut verilere dayalı olmalıdır. Örneğin en iyi eğitim sisteminin uygulandığı ülkeler baz alınarak ve gerekli koşullar sağlanarak yapılabilir. En iyi sistemi Finlandiya'da bulunuyor. Oradaki eğitim sistemine bir göz atmak isterseniz; En iyi eğitim sistemi nedir? Nerededir? yanıtına bakabilirsiniz. Bu eğitim sisteminde öncelikle temel iyi atılıyor. Bu da kaliteli öğretmen yetiştirmekten geçiyor. Daha sonra uygulamaya ve araştırmaya yönelik öğrenciler yetiştiriliyor. Bu sayede çağın gerektirdiği teknolojiyi ve girişimciliği de çocuk otomatik olarak kazanmış oluyor çünkü araştırması ve öğrenmesi gerekenlerin bilincinde bireyler yetişiyor.