Taşeron; alt işveren olarak tabir edilmektedir. İşin bir bölümünü yaptırmayı, asıl üstenciden üzerine alan ikinci üstenci olarak tanımlanmaktadır.
Örnekle açıklama yapalım; bir okulun temizlik işçileri aslında temizlik firmasının çalışanı olup, okulun temizlik işlerini yürütmek ile görevlidir. Yani okul asıl işveren olurken, temizlik firması ise alt işverendir.
İnşaat işçileri, temizlik işçileri, güvenlik görevlileri, maden-çelik işçileri, bilişim çalışanları, kamuda çeşitli görevlerde çalışan işçiler giderek taşeron firmaların etkisi altına girmektedirler.
Taşeron firmalar neden tercih edilir? Maliyeti düşürmek en başta gelen nedendir. İşçilerin sigorta ücretleri karşılanmadığı için daha düşük maliyetle işçi çalıştırılır. İşçiler ile tek tek muhatap olmak yerine sadece taşeronların sorumlusu ile muhatap olmak işin yürümesini hızlandırmaktadır.
İşçilerin yaşadığı olumsuzluklar; - Düşük ücretler
- Mesai saatlerinde yaşanan sorunlar
- Eksik veya geç ödenen ücretler
- İş güvencesi yoksunluğu
- Yıllık izinler ile ilgili sorunlar
- Kıdem tazminatı
- Tatil günlerinin dengesizliği
- Hem işverenleri tarafından, hem de taşeron olarak firma tarafından baskıya uğramaları
- Sendikalaşma konusunda yaşanan sorunlar
- Kadrolaşamama
Devlette çalışan taşeron işçi sayısı yaklaşık 585 bin kişi. Özel sektörde de yaklaşık 500 bin taşeron işçi çalışıyor. Kamuda 585 bin taşeron işçi çalışırken bu rakamın 471 bini temizlik, 16 bini sağlık, 117 bini güvenlik, 34 bini dağıtım elemanı olarak istihdam ediliyor.
