Tıp fakültesinden mezun olan kişi diplomasını direkt alamaz,yani uzmanlıktan önce siz pratisyen ünvanını alabilmek için bile mecburi görevinizi bitirmeniz gerekir.Sonrasında alabilirsiniz diplomayı.
Bir doktorun hayatı boyunca 3 mecburi hizmeti vardır;mezun olunca,uzmanlık sonrası ve yan dal sonrası.Süreleri ise değişkendir 300 ila 600 gün arasında değişir ortalama 1 yıl desek totalde 3 yıl zorunlu olarak atanırsınız, yapmazsanız mesleğinizi icra edemezsiniz elinizden alınır.
1 "yılcık" değil yani :)
Burda sorun mecburiye gitmek gitmemek değil aslında,sonuçta hepimiz bu ülkede yaşıyoruz ve illa ki bu tip görevlendirmeler/hizmetler olacaktır ve olmalıdır.Fayda için varız.Burda asıl düşünülmesi gereken görev süresince verdiğin/aldığın yarar/zarar oranıdır.
Bir öğretmen atanır 2 yıl(farzı misal) mecburi yapar ama bu süre içersinde yaptığı iş bellidir;eğitim vermek,risk katsayısı nedir ki bu ortamda? Adı mecburidir evet ama can kurban öyle mecburiye işin belli gücün belli sabah 9 akşam 5 çalış,nöbet yok bişey yok.(öğretmenleri küçümsemiyorum saptırmaya çalışanlar olmasın lütfen,farklı bir şey anlatmaya çalışıyorum.Yoksa onlar sayesinde ben Dr'um sen mühendissin o avukat!)
Dr ise mesleği gereği uğraştığı şey oldukça hassas ve risklerle doludur.İki ucu keskin bıçak olan bu ortamda günde 250-300(yeri geldiğinde daha bile fazla) hastaya HATASIZ bakmaya zorunlu kılınmak asıl burda can sıkandır; mecburi hizmet değil.
En ufak hatada da ciddi para cezalarına çarptırmak,davalar açmak,mesleğini elinden almak,dayak atmak hatta ÖLDÜRMEK! gibi bir kaotik ortamda zorla tutulmak Dr için sıkıntı doğuran.
Her şeyden önce insan kendini güvene almalıdır yaptığı iş ne olursa olsun.Anca sonrasında başkalarına güven,yardım,fayda sağlayabilir.
Neyse,derin mevzular bunlar alınacak daha çok yol var bu ülkede,hepimize kolay gele...