Günümüzde, yazılım sektöründe, ortaya çıkarılan ürünlerin kalitelerinin düşük olması bence en büyük sorundur. Buna da hem müşterilerin, hem de yazılım firması patronlarının bilinçsizliği, olaya geleneksel, ayrımcı/kayrımcı yaklaşımları sebep olmaktadır. Sektördeki bütün firmaların tek tek tanımıyor olsam da; çoğu firma için geçerli olduğunu düşündüğüm gözlemim şu şekildedir:
Müşteri:
- Yazılımın satılacağı özel veya kamu firma/kurum sahibidir/yöneticisidir/müdürüdür. Akla hayale sığmayacak bütçeler ayırarak satın alacağı yazılımın ne seviyede iyi veya kötü bir yazılım olduğundan haberi yoktur. Zaten aslında kendi yaptıkları işten bile çoğu zaman haberi yoktur. Onun için kurumun yazılım gereksinimi "İşin yürümesini sağlasın yeter"dir. Kimi zaman da "benim cebime en çok para bırakacak olan olsun"dur hatta... Hatta "bizimkilere yakın duranların ürünü olsun" da olur bazen, olmaz mı?!?! Bilmem...
Yazılım Firması Patronu:
- Yazılımı yapan firmanın sahibidir/yöneticisidir/müdürüdür. Küçük işletmeler için; en büyük derdi, personel giderlerinden ne kadar kısabileceğidir. Orta ve büyük işletmeler için; en büyük derdi, personel giderlerinden ne kadar kısabileceği ve devlet teşviklerinden yalan dolanlarla ne kadar para koparabileceğidir. Firmanın kazançlarını, hali hazırdaki işi geliştirmek ve firmadaki yazılımcıların çalışma koşullarını
yükseltmek yerine, alakasız başka yan sektörlere yatırımlar yapmakla veya
kefen cebine biriktirmekle meşguldürler. Kalite yönetiminden habersiz, her şey çabucak olsun bitsin mantığı içerisinde sıkışıp kalmışlardır. Gelişi güzel yapılan yazılımların, 3-5 sene sonra kendilerini nasıl bir dara sokacaklarından haberleri bile yoktur.
Tüm bunların sonucunda, asıl çileyi ilk önce kurumda çalışan, yazılımı kullanacağım diye çırpınan zavallım kullanıcılar çeker. Daha sonra "olmamış bu becerememişsiniz" damgası vurulan yazılımı üreten yazılımcılar çeker.
Başlıkta sorulan "nereye gidiyor?" sorusu için ise; daha uzun yıllar bu şekilde devam edeceğine inanıyorum. Çünkü bilinçlenen ve hatalarından ders çıkaran yazılım firmaları tüm sorumluluklarını dürüst bir şekilde yerine getirse bile, buna değer verecek bir müşteri alt yapısı oluşmadığı sürece, yapılanların hiç bir kıymeti yok.