Bir ülkede ünviersite yada daha alt kademelerde eğitimde ortaya çıkarılan tüm branşların bir karşılığı olması gerekir. Yani, ülke olarak X Mühendisliği adı ile bir bölüm açıyorsanız, o ülkede X Mühendisliğinin reel olarak varolması ve bu ihtiyacı karşılamak üzere oluşturulmuş olması gerekir.
Ülkemizde bir çok değerin ya da değer yaratabilecek unsurların karşılığı olmadığı gibi eğitim sistemimizde de malesef karşılığı olmayan bir çok alan mevcuttur.
Gerçekten başarılı bir eğitim sisteminin, başarılı tüm diğer sistemler gibi öncelikli olarak stabil olması gerekir. Stabil olmak demek, kararlı hale gelmiş, sınırları belli, dış etkenlere karşı vereceği tepkiler belli ve oluşturuduğu/barındırdığı güç belli demektir. Eğitim sistemlerinin de stabil olması ve kurallarının sistemin tümüne etki etmeyecek şekilde değişikliğe uğramayacağı bugün ve gelecekte de garanti altında olması gerekir. Malesef, bizim ülkemizde, eğitim sistemi defalarca ve çok sıklıkla değiştiriliyor. Kurallar değişince, oyunu oynayanlar, yeni kurallara uyum sağlayamıyorlar ve zarar görüyorlar haliyle.
Çağdaş ve güçlü bir sistemde, ortaya çıkan yeni itiyaçlar bile önceden öngörülebiliyor ve böylelikle açılan yeni bölümler, yeni bilgi alanları, sektörde oluşacak talep öngörülerek (nokta atışı), çok iyi bir zamanlama ile ekonomiye ve çalışma hayatına kazandırılıyor.
Yukarıda bahsettiğim gibi, ülkemizde bu unsurlar stabil hale gelmediği için, sektörün ve ülkenin ihtiyacı öngörülmüyor ve hatta öngörüler bile tutturulamıyor. Dolayısıyla, ihtiyaç fazlası ve ihtiyaç eksiği ortaya aynı zamanda çıkıyor.
Kadınlar çalışma hayatına katılamıyor, çalışma hayatına kendi branşlarında katılması gereken donanımlı üniversite mezunu insanlar çalışma hayatına alakasız işlerle katılıyorlar. Geçim sıkıntısı, parasızlık, ekonomik krizler ve enflasyon, en başta kötü eğitim sistemi ile birleşince sonuç malesef bu şekilde oluyor.
İyi şeyler yok mu, elbette var, ancak sadece istisnalar. Gerçekten başarılı sistemlerde, başarılı istisnalar değil, başarısızlıklar istisna olarak gösterilir.
Türkiye'deki üniversiteler