- Daha once web projeleri yonetmediysen teknik bir yonetici/ karar mercii/ ekip abisi olacak birine ihtiyacin var. Hakkinda kapsamli bilgi sahibi olmadigin bir konuda ekip arkadaslarinin soylediklerinin dogrulugundan emin olamazsin. Javascript bilmiyorsan yazilimcin Javascript'le bu olmaz dediginde hareket alanin kisitlanir. Bilen, durust birini teknik yonetici/ karar noktasi/ ekip abisi yaparsan bu konuda aklinda suphe kalmaz.
- Ama onun soylediklerini dinlemeyeceksen oyle birini ise alip onun vaktini calma. Basima geldi, oradan biliyorum. Teknik bilgisi benden dusuk bir ustum vardi ve teknik konularda ben onu ikna etmeye calisiyordum. Oysa benim sozume guvenip ona gore hareket etmesi gerekirdi.
- Ekibine paranin alabilecegi en iyi bilgisayarlari al (Macbook Prolar veya iMac'ler). Gerekli yazilima ve servislere para harcamaktan cekinme.
- Ekibin basinda duracak teknik lider sunucu yonetiminden de anlarsa cok iyi olur. Masraflari azaltmis olursun. Ya da profesyonel birinden disaridan destek alin.
- Genis bir kullanici kitlesi diyorsun. Teknoloji tercihleriniz ne olursa olsun paylasimli barindirma hizmeti ve yurticinden VPS alma. 50 kisiyi bir yerden bir yere tasiyacaksan taksi degil otobus kullanmak gerekir ;)
- Bir web uygulamasi projesi icin 'web tabanli uygulama' degil, programlama dili tercihi, veri depolama tercihleri, sunucu tercihleri gibi tercihler onem arzeder. Bu konularda tecrubeli birini bulmalisin. Webe uygulama yaziyorsan (orn. Bir sosyal paylasim sitesi) tercihlerini dogru yapmadiginda sonradan duzeltmek cok zordur.
- Mutlaka bir surum yonetim sistemi kullanin. Yazilimcilarinizi bu konuda egitin.
- Kod yazmaya ya test ya davranis yazarak baslayin. Plansiz is beladir. Direkt koda girismeyin. Herkes test ya da davranis yazabilirse ne ala ama Turkiye sartlarinda zor. Ekipte bu konularda bilgili biri mutlaka olmali. Ekip abisi dedigim olay.
- Yazilan kodlari gozden geciren biri mutlaka olsun (teknik yonetici/ karar mercii/ ekip abisi demistim).
- Kod yazim kurallariniz onceden belli olsun. Kod yazim kurallari derken neyi kastediyorum? Duz yazi yazarken cumle sonlarina nokta konur mesela. O noktalar okudugunu daha kolay anlamani saglar. Delphi'deki begin/end'i dusun. O begin end hep fonksiyon tanimiyla ayni hizada olur. Neden? Okuyan daha kolay anlasin diye.
- Ekip olarak kac kisi dusunuyorsunuz bilmiyorum ama yazilim ekibin surum yonetim sistemleri, test ya da davranis yazimi gibi konularda tecrubeli degilse iki yazilimcidan fazlasi herkes icin iskencedir.
- Tam zamanli tasarimciya cogu zaman ihtiyac yoktur, web gelistirici arkadas(lar) in HTML/ CSS/ JS bilgisi iyi olsun yeter.
Daha soylenebilecek cok sey var ama zamaninda is arasinda gonderemedigim mesaji su an tamamlayamiyorum : s
Bu konuda yazilmis bir suru kitap var, bir tane de benim yazasim geldi simdi dusunurken.