Bilmek istediğin her şeye ulaş

Vize başvurusu yapmak için istenen belgeler nelerdir?

Tekno Seyir de konu enine boyuna tartışılmış.
  • Paylaş
Başvuruyu yapan kişinin özelliklerine göre kısmi değişiklikler arz eder:

İşveren iseniz
  • Şirketin antetli kağıdına ilgili makama hitaben turistik amaçlı vize talebinizi belirten dilekçe. (Yetkili kişi veya kişilerce kaşe ve imza)
  • Ticaret veya sanayi odasından faaliyet belgesi.
  • Vergi levhasının fotokopisi.
  • Firmanızın imza sirküleri. (Fotokopi)
  • Ticari sicil gazetesi. (Ortak iseniz isminizin geçtiği yeri işaretleyiniz)
  • Gayri menkul fotokopileri. (Ev, Arsa, Devremülk v.b)
  • Şahsi veya firmaya ait banka cüzdanları.
  • Yeni çekilmiş fotoğraf (Vesikalık)
Bordrolu çalışan iseniz
  • Çalıştığınız firmanın antetli kağıdına ilgili makama hitaben çalıştığınıza dair dilekçe.
  • İlgili makama hitaben turistik gezi amaçlı vize talebinizi belirten dilekçe.
  • S.S.K. işe giriş. (S.S.K. Onaylı fotokopisi)
  • Son üç aylık maaş bordronuzun fotokopileri veya asılları .
  • Yukarıdaki 2.3.4.5.6.7.8. maddelerdeki evraklar da istenilmektedir.
Ev hanımı iseniz
  • İlgili makama hitaben dilekçe.
  • Gayrimenkullerin fotokopisi. (Ev, Arsa, Devremülk v.b)
  • Eşinizin iş durumunu belirten belgeler. (İş durumuna göre yukardakilerin hepsi)
  • Şahsi banka hesap cüzdanı.
Emekli iseniz
  • İlgili makama hitaben dilekçe. (Turistik amaçlı vize talebi)
  • Emekli cüzdanı ve maaşını aldığı bankanın hesap cüzdanı.
  • Gayrimenkuller. (Ev, Arsa, Tapu, v.b fotokopileri)
Öğrenci iseniz:
  • Dilekçe. (İlgili makama turistik vize amaçlı)
  • Okuldan alınmış öğrenci belgesi. (Mevcut aya ait tarihli)
  • Ebeveynlerin iş durumunu gösteren belgeler. (İşine göre yukardakiler)
  • Paylaş
Gidiş amacına, gitmek istediğiniz ülkeye, mesleğinize göre değişiklik gösteren belgelerdir. Schengen kanunlarına göre, 4 temel evrağa sahip herkesin vize başvurusu yapmaya hakkı vardır. 4 temel evrak;
  1. Vize başvuru formu
  2. Pasaport
  3. Fotoğraf
  4. Vize ücreti

Eğer çok özel bir durumunuz yoksa bu evraklarla vize alamayacağınız çok açık. Bu nedenle ana başlıklarla belirtmek gerekirse bir vize başvurusunda sunmanız gereken evraklar;
  1. Vize başvuru formu
  2. Başvuru yaptığınız ülkeye gidiş amacınızı gösteren belgeler
  3. Seyahatiniz boyunca masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı gösteren belgeler
  4. Mesleğinizle ilgili dökümanlar
  5. Seyahat sağlık sigortası
  6. Vize ücreti
  • Paylaş
Bunun arkadaşların yazdığı gibi genel bir prensibi yoktur. Başvuru için istenen dokümanlar ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, hangi ülke vatandaşı olduğunuz ve başvuruyu hangi ülkeden yaptığınıza göre de değişmektedir (Hepsi tecrübeyle sabit) . Bunu en güzel ya konsoloslukları vize departmanlarının web sitelerinden ya da oralara telefon ederek öğrenebilirsiniz. Telefonla da yanlış bilgiler verdiklerine şahit olduğumdan aslında en iyi yöntemin konsolosluğa gidip danışmak olduğunu söyleyebilirim.
  • Paylaş