Genel izlenimimi aktarmak isterim.
Ücret konusunu belirleyen çok parametre var. Kendimizi bir an için bizi işe alacak şirketin yöneticisi yerine koyalım. Bize kaç para maaş vermeli? Bunun için yöneticinin düşündüğü parametreler neler?
- Diplomalı mı?
- Alaylı mı?
- Tecrübesi var mı?
- Referansları neler?
- Askerliğini yapmış mı yoksa üç beş ay sonra bizi bırakır gider mi?
- Evli mi? Yoksa yakın zamanda evlenir de zam ister mi? (İş görüşmelerinde kız arkadaşınız erkek arkadaşınız var mı gibi sorularla da karşılaşırsınız şaşırmayın bundandır.)
- Ailesi ile mi yaşıyor yalnız mı? (Yani kiracı mı değil mi?)
- ....
ve daha pek çok parametre var ve bunların her biri gerçekten sizi işe alacak kişinin notları arasında borsa gibi sizin ücret beklentinizi tahmin ederken bir aşağı bir yukarı inip çıkar.
Siz ayda 2 bin TL isterken 2x12=yılda en az 24 bin liralık bir gider (sigorta vs hariç) yaratacaksınız ve o işletmenin 5 çalışanı varsa yılda en az 100 bin TL sadece çalışanları için masrafı var demektir. Peki bu işletmenin en az bir yıl sonra size zam yapabilmesi için ihtiyacı olan şey yıllık 200 bin liralık vb. Civarda iş yapabilmesi, iş alabilmesi gerekmektedir. Peki muhatap olduğunuz şirket gerçekten böyle projeleri olan bir şirket mi? Yani büyük işler mi gerçekleştiriyor yoksa hayalleri olan bir girişim ofisi mi? Size hayallerini satarak da ikna edebilirler sizi ayağı yere basan projelerle de ikna edebilirler. Bunlar da önemli.
Bunları neden anlattım ve neden bakış açısını bu yöne çevirdim? Ücret talep ederken muhatap olduğunuz şirketin büyüklüğü de önemlidir. Ve siz 3 bin lira maaş talep ederken yılda en az 50 bin değerinde bir iş üretmeniz gerekecektir. Aylık ihtiyacınız 3 bin TL olabilir ama siz profil olarak, birikim olarak yılda 50 bin TL değer üretecek bir donanıma sahip olmanız gerekir. Bu yüzden kendinizi sürekli eğitmelisiniz, geliştirmelisiniz. Bunun sonu yok.
Dedikten sonra;
İstanbul için gözlemimi aktarayım. Diplomalı yeni başlayanlar teknoloji tercihi ne olursa olsun (Java, .NET) en az 2 bin liradan işe başlıyor, başlamalılar da zaten. Daha azı için şirketler gerçekten sömürüyor diyebilirim. Dikkatli olun. Sabırlı olun.
Alaylı yazılımcılar başlangıç düzeyi bu seviyenin biraz aşağısında başlayabilir çünkü iş veren temkinli davranıyor diplomalı olmadığı için ve bir risk alıyor. Karşısındakine de kendisini göstermesi ve geliştirmesi için fırsat veriyor. Bu yüzden 1500, 1750 başlangıç için küçük işletmelerde normaldir.
Elinizde bir süre referanslar biriktikten sonra ve yavaş yavaş uzmanlaşmaya doğru ilerlediğinizi hissettiğinizde yıl sonunda size yapılacak 200-300 liralık zam tatmin etmediği yerde rahatlıkla 3000 lira ile işe başlayabileceğiniz yerler karşınıza çıkacaktır. Junior ve Senior arasındaki pek çok yazılımcı 2500-3500 aralığında çalışmaktadır. Benim gözlemim bu şekilde.
Sektörde en az 3-4 yıl geçirdikten sonra ve referanslarınız arttığında buna ilave olarak da blog sayfası gibi teknik paylaşımlarınızı not aldığınız ve uzmanlığınızı paylaştığınız platformlar yaratırsanız ve kendinize bir veya birden fazla konuda uzmanlaştığınız doğrultusunda inanıyorsanız şirketlerin huzuruna en az 3750-4500 aralığında maaş talepleri ile oturabilirsiniz.
Bu meslekten elde edilecek gelir sabırla kendinizi yetiştirmekten geçiyor. Bir de kendinizi iyi pazarlayabilmelisiniz.
Biraz da kader ve şans.
Statlarda sadece amigoluk yapan ve ayda en az 5 bin lira kazanan tribün liderleri de var : ) Hayat bu.