Hangi açıdan baktığınıza bağlı.
Bir mesleğin "zaanatını" yapmak başka bir şeydir, bilimi, felsefesi ile uğraşmak başka bir şeydir. Çok iyi hukuk bilebilirsiniz, ama bu sizi avukat yapmaz. Ya da bazı hastalıkların nasıl tedavi edileceğini bilmek doktor yapmaz.
Çok iyi program yazmak ta insanı bilgisayar-bilimcisi yapmaz.
Elbette her üniversite mezunu iyi yazılımcı olacak diye bir şey yok. (Ki zaten biliyorsunuz üniversitelerimiz/ösym/yök öğrenci seçiminde kesinlikle ilgi ve yetenek kriterlerini gözetmez) Ama bu işler de klasifiye edilmezse, her önüne gelenin hiç bir eşik olmadan girip çıkabildiği bir alan haline getirilirse mesleğin kalitesi düşer ve önemli (hatta günümüzde ki en önemli sektör) mahvedilir.
Şu şekilde sorayım, ne demek istediğim daha açık anlaşılsın : Doktorluk her önüne gelen yetenekli ama eğitimsiz insan tarafından yapılabilseydi, ülkenin en zeki çocuklarının doktor olabilmek için bir hevesi kalır mıydı? Öyle olsa, eğitimi ve seneler süren zor-meşakkatli meslek için adam bulabilir miydik? Sağlık sektörü ne hale gelirdi?
Aktarlık ta saygın bir meslektir ama aktar ile eczacı arasında fark yok mudur?
Ya da başka bir örnek daha vereyim : AB uyum yasaları gereği (yani Avrupada da bu işler böyle) en azından "Ustalık belgeniz" yoksa, elektrikçilik, tamircilik, berberlik, bakkallık, hatta sıhhı tesisatçılık bile yapamazsınız. Yani Bu ülkede elinizde belge yoksa insana kubur temizletmezler ! Doğrusu da budur.
IT işi sizce sıhhı tesisatçılıktan kadar değerli bir iş değil midir?
Bir işin sanatıyla-zanaatiyle elde edilen finansmanın o işin bilimi-felsefesi yapılırken kullanılması lazım.
Yoksa IOS 'u geliştirmiş olmakla değil, IOS 'üzerinde yine IOS geliştiricilerinin ürettiği case araçlarını kullanarak çok iyi IOS programı yapabiliyor olmakla övünür dururuz. Elbette bu da beceridir yetenektir. Ha bu kadar beceri de bize yeter diyorsanız devam edin.