Bilgisayar bilimleri çıktı olarak büyük çoğunlukla algoritmik çözümler sunar. Mevcut bilgisayar gücü, tekrarlı işlemlerin yapılması için algoritmalar geliştirmeni destekleyecek seviyededir.
Aslında hepimizin yaptığı, hergün problemler çözümlemek ama bunların çoğunluğu iş katmanı dediğimiz kısımdaki algoritmalar olması gerekmekte. Eğer bunun dışına çok taşıyorsak, karşımıza bir kaç alternafi çıkıyor.
- Algoritma geliştirdiğimiz dile çok hakim değiliz.
- Algoritma geliştirirken kullandığımız framework'e hakim değiliz.
- Business logic'i tam olarak kavrayamamış ve bu nedenle gereksiz complex yapılar kurmaya çalışıyor olabilir.
- Programlama yaklaşımlarında kafa karışıklığımız olabilir. (OOP, AOP, FP vb. gibi...)
Tabii bunların dışında insanın zaman, zaman içinde bulunduğu dönemde bu süreçleri etkileyebiliyor. Zorlu bir duygusal evreden geçiyorsanız veya çok stresli bir andaysanız hata yapmanız, mevcut hataları görememeniz gibi durumlarla karşı, karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda moralinizi yüksek tutmaya çalışın.
Bir de bunların dışında çalıştığınız ortamdaki çevreler ve/veya kişiler tarafından bilerek veya bilmeyerek kendinizi kötü hissedebileceğiniz durumlara zorlanabilirsiniz. Üzerinizdeki zaman baskısı büyüktür, henüz projeye entegre olamamışsınızdır, sizden projedeki kritik bir kısımda düzenleme yapmanız istenebilir. Bu nedenle üzerinizdeki baskı sizi hata yapmanıza ve bu hata nedeni ile kendinizi işe yaramaz veya yetersiz hissetmenize sebeb olabilir. Biraz teknolojik açıdan, psikolojik açıya kaydık ama bilgisayar bilimleri beyin gücü ile çalışılan bir alan bu nedenle psikolojimiz çok önemli.
Bu ve benzeri durumlardan dolayı bir projeye girerken, konumuzu çok iyi hesaplayın. Maaş ve extra haklar nedeni ile altından kalkamayacağınız bir pozisyona aday olmayın. İnsan üzerindeki en büyük baskıyı yaratan etmenlerden biridir. Ayrıca proje içinde de bilmediğiniz bir bölümüne atanırsanız, mutlaka ekipteki kişileri bu konuda bilgilendirin. Asla bilmediğiniz bir konuda sessiz kalarak, zaman içerisinde ayak uydururum hatasına düşmeyin. İşte tam olarak kendinizi kötü hissedirecek hatayı yaptığınız an o andır.
Son olarak tavsiyem, herkesinde hem fikir olacağı gibi bol, bol alanınız ile ilgili araştırma yapın. Yazılımda, gereksiz heyecanlardan uzak durmanızı da ayrıca tavsiye ederim.
Başarılar dilerim.